Yalan yanlış haberlere de paylaşımlara da son verilmeli

Gazeteciler de yalan yanlış haber yapmasın, halk da sorumsuz paylaşımlarda bulunmasın

ads ads ads ads
20/03/2020

ads

Ali Baturay Ali Baturay


 Birçok kişi arıyor bizi, şikayet ediyor, “Meslektaşlarınız yalan, yanlış haber yapıyor, halkı paniğe sürüklüyor” diye… Arayanlar, “Haberi ilk veren olmak, birkaç tık daha fazla almak, daha fazla izlenmek adına bizi korkutuyorlar, ilgili kişileri rencide ediyorlar” gibisinden şikayet ediyor.

    Ben de görüyorum ve üzülüyorum. Mesleğimiz, meslektaşlarımız adına üzülmekle birlikte kızıyorum da… İnanın yalan haberleriyle bizi bile şüpheye düşürüyorlar. İddiaları biz de görüyoruz, “Acaba bir şey mi kaçıyoruz? Acaba gerçek mi?” diye yetkililere ulaşıyoruz, soruyoruz. İster istemez, onlara “Bizden bir şey saklamıyorsunuz değil mi?” diye sormak zorunda hissediyoruz, yetkililer de sitem ediyor bize…

    Evet, halk bizden haber bekliyor. Bir şeyler duymak istiyor. Daha çok da umutlu şeyler, halka moral verecek, endişelerini giderecek şeyler ama biliyorsunuz hayatın gerçeği şu ki kötü haber de ilgi çekiyor. Hep böyle olagelmiştir, “lanet olsun” dedirten haberler maalesef çok ilgi görüyor ve bunu bilen bazı meslektaşlarımız, bu ilgiyi toplayabilmek için bazen uydurma haberlerle, bazen de teyide, yani doğrulatmaya muhtaç haberlerle okuyucunun, izleyicinin karşısına çıkıyor.

    Mantık şu; “Ben haberi yapayım, tıklanayım, izleneyim, ondan sonra isteyen yalanlasın…” Yani sen deli kuyuya bir taş at, bin kişi çıkaramasın… Bunlar koronavirüs salgını ile ortaya çıkmadı, bunlar hep vardı. Bunların kimisi reyting ya da tıklama peşinde, kimisi ise kiralık katil. Birilerine hizmet için de yapılıyor bu tür haberler. Birisi diyor ki “At şuna çamuru, bedelini öderim…” O da topuyla tüfeğiyle saldırıyor.

    Geleneksel medyada da var bu tür yalan haberler, yeni medyada/ internet ortamında da… Herkesin bu kadar hassasiyet gösterdiği bir ortamda bile sorumlu davranmıyorlar. Doğal olarak halk öfkeleniyor. Vatandaşlar sinirlenince tüm medya organlarına, tüm gazetecilere yönelik genelleme yapıyor, küfrediyor. Bir polis memuruyla ilgili dün akşam bazıları bazı iddialar ortaya atarken, “koronavisüste pozitif vaka” diye haberler yaparken, bizim Haber Kıbrıs’ın tüm yöneticileri ve personeli aynı anda bu haberi doğrulatmak için çalışıyordu. Yani Haber Kıbrıs bu konuda çok hassas ve doğru haberi verdik ama sorumsuz meslektaşlarımız nedeniyle bakıyorum tüm medyaya küfredenler var…

   Dezenformasyon yani “bilgi çarpıtma”, manipülasyon yani “insanları kendi bilgileri dışında veya istemedikleri hâlde etkileme veya yönlendirme”, iletişim tarihinde hep vardı, hep tartışılagelmiştir. Bundan sonra da olacaktır… Bunu sezdirmeden yapanlar da var, kör gözüme parmak yapanlar da… Tabii gönül arzu eder ki böylesine küresel bir salgın bizi de etkisi altına almışken, toplumsal bir seferberliğe ihtiyacımız varken, hiç olmazsa böyle zamanlarda olsun düzgün habercilik yapılsın ama olmuyor işte… O nedenle okurlar, izleyiciler, seçici olacak, gerçekleri çarpıtanları, yalana başvuranları tercih etmeyecek.

    Tabii medyayı, gazetecileri suçluyoruz ama sosyal medyada artık herkes gazetecilik yapıyor. Herkes fotoğraf çekiyor, herkes bir şeyler duyuyor ve herkes bir şeyler paylaşıyor. İşte yalnızca gazeteciler değil, vatandaşlar da sorumluk sahibi olmalı, her duyduklarını emin olmadan paylaşmasınlar. Ülkemizde çekilip çekilmediği şüpheli fotoğrafları Kuzey Kıbrıs’mış gibi kullanmasınlar. Medya sorumlu olsun, olmalıdır ama vatandaş da sorumluluğunu bilsin.

    Genel olarak koronavirüs tedbirleri konusunda da “yapmayın” dediğimiz şeyleri biz de yapmamalıyız. Herkes sorumluluk sahibi olsun, “Bizim için çare bulun” dediğimiz yetkililerin enerjisini bu tür yalanlarla, ihlallerle boşuna harcatmayalım.

   Bu arada evde sıkılıyoruz, Kıbrıslı Türk evinde otururken, esprili, şakalı paylaşımlar da yapıyor, harika mizah örnekleri de görüyoruz, buna tamam, elbette biraz olsun stresimizi dağıtmalıyız, bunlar da biraz kafamızı dağıtan hoş şeyler, devam da etmeli…

    Yeter ki sağduyumuzu kaybetmeyelim, yeter ki mantıklı davranalım, kurallara uyalım, hem kendimizi hem yakınlarımızı tehlikeye atmayalım, yetkililere zor anlar yaşatmayalım. Tabii ki yalana, dolana başvurmayalım, şu ana kadar yetkililer şeffaf bir şekilde her şeyi vatandaşlarla paylaşıyor. Bir şey mi duyduk, 5 dakika zaman ayırıp doğrulatalım, teyide muhtaç hiçbir şeyi paylaşmayalım, buna gazeteciler de uysun, tüm vatandaşlar da…

20/03/2020 14:13
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ali baturay, haber, paylaşım
MANŞETLER

HK Ali Baturay

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.