Yasa yapıldı, ciddi cezalar geliyor artık kurala uymayan ceza alsın, sektörler topluca kapatılmasın

ads ads ads ads
21/09/2020

ads

Ali Baturay Ali Baturay


   Covid-19 mücadelesinde son dönemde artan pozitif vakalar, yayılan yerel bulaş nedeniyle doğal olarak ülkede birçok kişi korkuyor, endişe ediyor.

    Vakalar arttıkça pandemi merkezi yetersiz kalıyor, sıkıntılar yaşanıyor, karantina hastanelerinde sorunlar/ yetersizlikler baş gösteriyor, sağlık ekipleri yoruluyor, doluluk nedeniyle hastalar hastaneye yatmak için sırasının kendisine gelmesini beklemek zorunda kalıyor…

     Durum böyle olduğu için bir süre önce, yeniden dünyaya kapılarımız kapatıldı, bazı iş alanları durduruldu…

     Dünyaya kapılarımızı kapatmak da bazı iş alanlarının faaliyetlerine ara vermek de ekonomiye büyük zarar veriyor, hükümet bu zararları karşılayamadığı için de geri dönüşü imkansız büyük mağduriyetler yaşanıyor.

     Hükümet zamanında ciddi tedbirler alsa, rahat davranılmasa, hem Covid-19 vakalarını kontrol altında tutacak, hem de dünyaya kapılarımızı kapatmaya ve sektör kapatmalara gerek kalmadan ekonomi de ağır aksak dahi olsa devam edebilecekti.

      Nitekim bir süre önce bir dizi karar alındı, bunlar birçok kişinin canını yaksa da, mağduriyet yaratsa da Covid-19 vakalarının kontrol edilememesinden ve rakamların sürekli artmasından dolayı herkse buna bir şekilde boyun eğdi.

     Çok geç kalınmış olsa da artık kurallara uymayanlar için ciddi cezalar getiren yasa çalışması mecliste görüşüldü ve onaylandı.

     Yasa ne için yapıldı? Kurallara uymayanlara uygulansın, genel kapatmalar olmasın diye.

     Yani “biri yapar hepsi çeker” kuralı işlemesin, suçlu kimse cezasını çeksin diye.

     Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun kararlarına saygılıyım, toplumun faydasına kararlar aldığına da inanıyor ve destek veriyorum ama artık ciddi cezalar içeren yasa meclisten geçtiğine ve yakında Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe gireceğine göre artık sektörleri, iş alanlarını kapatmasınlar.

     En son olarak, bazı bar işletmeleri kurallara uymadı diye tüm barların kapatılmasını doğru bulmadığımı söylemek istiyorum.

     Bar işletmecilerinin ve onlara destek verenlerin tepkileri bana göre haklı…

     Yanlış anlamayın, ne bar müdavimiyim ne de bar sahibi akrabam var ama bu barlar da işletmelerdir…

     Bu işletmelerin sahiplerinin çoğu genç yatırımcılardır, yanlarında çalışanlar, orada görev alan müzisyenler de genel olarak genç insanlardır, böylesine zor bir dönemde oralarını şak diye kapatmak, zarara uğratmak, şevklerini kırmak, onları ülkesinden soğutmak doğru değildir, kolaycılıktır.

     Evet yapılan yasa henüz yürürlükte değil ama yakında olacak, yasa henüz geçmese de bir devlet otoritesi varsa gerçekten, kurallara uymayanları denetlemek, uyarmak ve onlara cezalar vermek mümkündür.

     Yalnızca barlar için söylemiyorum, artık hiçbir sektörü kapatmayın.

     8 bin civarında işyeri kapandı zaten, binlerce işsiz var, yeni iş bulamıyorlar, durum çok kötü.

     Daha fazla işyeri kapanmasına tahammülümüz yoktur.

     Bir iş alanını, bir sektörü kapattığın zaman yeniden kapılarını açamayabilir, zaten zorlukla yürütüyorlar, buralarda çalışanlar işsiz kalıyor, işini kaybetmese o sürede maaş alamıyor.

     Kapısını kapatıp büyük zarar gören işletmelere ve işsiz kalan vatandaşlarımıza kimse yardım etmiyor ki…

     Örneğin son olay, birkaç bar işletmecisi kurallara uymadığı gerekçesiyle şak diye tümünü kapatmak hem haksızlıktır, hem o iş alanını baltalamaktır hem de ekonomik yaşama zarardır.

     Hükümet edenler denetleme görevini yapmasın, denetlemekten aciz olsun, tedbir alamasın ama birkaçı kurallara uymuyor diye tümüne kapatma cezası verilsin.

    “Biri yapar hepsi çeker” mantığı uygulanmamalı…

    Nitekim “aman onlara hakim olamıyoruz” diye, her birkaç günde bir işletmeyi kapatırsak, bir bakmışız ki “halkı korumak için yaptım” dediğiniz şey, başka bir taraftan tüm halkı cezalandırmaya, tüm halkı mağdur etmeye dönüşmüş…

     Tedbir alamayıp, denetim yapamadıkça bu ikilem hep yaşanacak, attığınız her adım “korumaya”  değil “ateşe atmaya” dönüşecek…

21/09/2020 19:26
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS:
MANŞETLER

HK Ali Baturay

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.