Yeni anayasa, Türkiye'yi nasıl değiştirecek

ads ads ads ads
11/01/2017

ads
Yeni anayasa, Türkiye'yi nasıl değiştirecek

Son yıllarda Türkiye’nin gündemini meşgul etmeye başlayan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 1 Kasım 2015 seçiminden sonraki çıkışıyla ‘resmiyet’ kazanan ve nihayetinde geçtiğimiz ay AKP ve MHP’nin el sıkışmasıyla Meclis gündemine 21 madde halinde gelen ‘yeni anayasa paketi’ 3 maddesinin tırpan yemesinden sonra 18 madde halinde Genel Kurula geldi.

Anayasa paketinin görüşmelerinde 2 gün geride kaldı. Kurulun en az 13 gün daha sürmesi bekleniyor. TBMM'de Genel Kurul'daki görüşmelerde, paketin doğrudan kabul edilmesi için 367 vekilin desteğini alması gerekiyor. AKP ile MHP'nin oyu bu orana yetmiyor. Ancak paket, 330 vekilin desteğini alırsa, referanduma sunuluyor. AKP ve MHP'nin vekil sayısı ise, tüm vekillerin”evet” oyu vermesi halinde paketin referanduma götürülmesine yetiyor. İşte tüm süreciyle ve eleştirileriyle yeni anayasa macerası…

İLK İKİ GÜN NE OLDU BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Meclis iç tüzüğüne göre Anayasa Paketi'nin görüşülmeye başlanması için Genel Kurul'da bir oylama yapılması gerekiyordu. İşte ilk gün bu oylama yapıldı ve görüşmelere geçildi.Paketin görüşülmeye başlamasının ardından, pakette bulunan 18 madde tek tek görüşülmeye başlandı. Dün akşam paketteki ilk iki madde görüşüldü ve birinci tur oylamasında kabul edildi. Bugünden sonra peyder pey maddeler oylanmaya devam edecek.

YASAMA'daki değişiklikler



600 Milletvekili sayısı 50 kişi artacak



YASAMA Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak. Milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek. Milletvekili seçimleri 5 yılda bir yapılacak, cumhurbaşkanı seçimleri de aynı gün olacak. 

 HSYK'nın üye sayısı 13



HSYK'yı Cumhurbaşkanı belirleyecek



HSYK -Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) adı, Hakim ve Savcılar Kurulu olacak; 13 üyeden oluşan kurul, 2 daireyle çalışacak. --Kurulun 4 üyesi cumhurbaşkanınca, 7 üyesi TBMM tarafından seçilecek. -Adalet Bakanlığı Müsteşarı, kurulun doğal üyesi olacak.

CUMHURBAŞKANLIĞI'ndaki değişiklikler



KASIM 2019 'Başkanlık' seçimi



CUMHURBAŞKANI

-Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, son genel seçimlerde geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5'ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterilebilecek.

-Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek.

-Cumhurbaşkanı; seferberlik, ayaklanma, vatan veya Cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın, ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinni yaygınlaşması hallerinde de OHAL ilan edebilecek.

-Cumhurbaşkanı, bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek. -Meclis, Cumhurbaşkanının icraatlarını denetleyecek. Mevcut anayasaya göre Meclis'e karşı sorumsuz olan Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunu bir önerge verirse, soruşturma açılması istenebilecek. -Olağanüstü hallerde çıkarılabilecek Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, olağan dönem kararnamelerinin tabi olduğu sınırlamalara bağlı olmayacak.

-Cumhurbaşkanı bütçe kanun teklifini TBMM'ye sunacak. -TBMM'nin sir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019'da yapılacak.

 AYM üyesi sayısı düşüyor 15



Askeri yargı kalkıyor

-Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 17'den 15'e düşürülecek.

-Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak. 

11/01/2017 14:49
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: anayasa, türkiye, başkanlık
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.