Yeni bulgulara rastlandı: ‘Venüs’te yaşam izi olabilir’

ABD'de yapılan yeni bir araştırma, Venüs'ün etrafını çeviren bulutlarda canlı mikroorganizmalar olabileceği öne sürdü. Araştırmacılar, bitkilerin suyu ve güneş ışığını yiyeceğe dönüştürmek için kullandığı süreç olan fotosentezin gezegende bütün gün gerçekleşebileceğine dair kanıtlar buldular.

ads ads ads ads
30/09/2021

ads
Yeni bulgulara rastlandı: ‘Venüs’te yaşam izi olabilir’

ABD’deki California Politeknik Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, Venüs’ün kalın bulutlarından gelen güneş ışığının fotosentezi destekleyebileceğini ve bunun da mikroorganizmaların varlığına neden olabileceğini ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, gezegende, bitkilerin suyu ve güneş ışığını yiyeceğe dönüştürmek için kullandığı süreç olan fotosentezin bütün gün gerçekleşebileceğine dair kanıtlar buldu. Gezegenin yüzeyinden ve atmosferinden yayılan termal veya kızılötesi enerji seviyeleri nedeniyle fotosentezin gece bile gerçekleşebileceği belirtildi.

YAŞAMIN VARLIĞINA İŞARET EDİYOR OLABİLİR

Çalışma, ayrı bir grup araştırmacının gezegenin bulutlarının çok kuru olduğunu ve yaşamı sürdürmek için yeterli suya sahip olmadığını söylemesinden sadece aylar sonra geldi.

Öte yandan, çalışmanın baş yazarı Rakesh Mogul ve diğer araştırmacılar, Venüs’ün bulutlarının kısmen amonyum bisülfat gibi nötrleştirilmiş sülfürik asit formlarından oluşmuş olabileceğini de ortaya çıkardı. Mogul yaptığı açıklamada, “Çalışmamız, Venüs’teki bulutlarında mikroorganizmalar tarafından fototrofi ve/veya kemotrofi potansiyeli için somut delil oluşturuyor’ dedi.

Daha önce de İngiltere’de Cardiff Üniversitesinden Prof. Jane Greaves  liderliğindeki uluslararası bir gök bilimci ekibi, Venüs’ün atmosferinde  oksijensiz ortamlarda yaşayan mikroplar tarafından üretilen fosfin gazı keşfetmişti. Çalışmaların sonunda gezegenin atmosferinde tespit edilen fosfin için yaşamın varlığı dışında bir açıklama olmadığı sonucuna varılmıştı.

30/09/2021 16:17
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Venüs’te yaşam izi, haber,
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.