Yeşil Hat’ta görevlendirilecek 300 özel polis olağanüstü komite toplantısında ele alındı

ads ads ads ads
21/05/2022

ads
Yeşil Hat’ta görevlendirilecek 300 özel polis olağanüstü komite toplantısında ele alındı

 Rum Meclisi Hukuk Komitesi dün olağanüstü toplanarak Rum yönetiminin düzensiz mültecilere karşı Yeşil Hat’ta görevlendirmek üzere ekspres prosedürle istihdam edeceği 300 sözleşmeli özel polis ile ilgili yasa tasarısını görüştü.

Alihtia “Milletvekillerinden Yeşil Hat’tın 300 Özel Polisi Konusunda Çekinceli” başlıklı haberinde komite üyesi milletvekillerinin, Yeşil Hat’tan mülteci geçişlerini önlemek için sözleşmeli özel polis istihdam edilmesinin işe yarayıp yaramayacağı, silah da taşıyacak olan sözleşmeli polislere psikolojik test uygulanmayacak ve yetkilerinin refakatle sınırlı kalacak olmasından ciddi kaygı belirttiklerini yazdı.

Silah da taşıyacaklar ancak öncesinde psikolojik teste tabi tutulmayacaklar

Habere göre olağanüstü toplantıya katılan Hukuk Dairesi temsilcisi, özel polislerin kadrolanmayıp sözleşmeli olacağı ve sınırlı süre için görevlendirileceği için psikolojik teste tabi tutulmalarına gerek olmadığını, ilgili yasa tasarısında herhangi bir sebeple gerek görülmesi halinde görevden uzaklaştırma maddesi de bulunduğunu söyledi.

Hukuk Dairesi yetkilisi, RMMO’da askerlik görevinden muafiyet almamış olanların da özel polislik için başvurabilecek olması ile ilgili soruya başvuru hakkının yalnızca meşru muafiyet almış olanlara tanındığını belirtti.

Rum Polis Genel Müdürü Stelios Papatheodoru, Yeşil Hat’ta görevlendirileceklerin sözleşmeli değil kadrolu istihdam edilmesi halinde görevlendirilmelerinin yıllar alacağını söyledi, sözleşmelilere, çıkan sorunları çözebilmeleri için polis yetkileri tanınacağını ekledi.

Gazete istihdam edilecek 300 sözleşmeli özel polisin görevinin mültecilere yardımcı ve refakatçilik yapmak olacağını belirterek görev tanımıyla ilgili şu detayları aktardı:

“a) Düzensiz mültecilerin Yeşil Hat’tan olası geçiş noktalarında devriye ve denetim, b) Düzensiz mültecilerin insan kaçakçısı mı terörist mi olduğu açısından denetlenmesi, c) Düzensiz mültecileri taşıma,  nakil, refakat, d) Düzensiz mültecilerin ilk kabul ve/veya nezaret veya misafir edilme yerlerinin korunması, e) Düzensiz mültecilerin sınır dışı edilmesi.”

“Düzensiz mülteciler güzergâh değiştirdi”

Fileleftheros Rum yönetiminin Güney Kıbrıs-KKTC sınır bölgesi üzerindeki bazı noktalara fiziksel (dikenli tel, termal kamera) ve diğer engeller koyması üzerine düzensiz mültecilerin Güney’e Güzelyurt üzerinden geçmeye başladığını iddia etti.

“Bu yeni güzergâhın” Rum Dışişleri Bakanlığı tarafından bilindiğini ve planlarını ona göre güncellediğini yazan gazete bu arada sınır bölgesinin denetimi için sözleşmeli 300 özel polis alımı hazırlık çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Öte yandan Politis "Athienu" (Kiracıköy) ve "Luricina" (Akıncılar) sakinlerinin "Piroi" (Gaziler) geçiş kapısının açılmasında ısrar ettiklerini, bu taleplerini hatırlatmak için ortak eylem yapacaklarını yazdı.

Gazete Akıncılar Belediye Başkanı  Hasan Barbaros'un, geçen hafta Kiracıköy Belediye Başkanı  Kiriakos Kareklas ile görüştüklerini, çok yakında ortak  bir eylem düzenleyeceklerini açıkladığını yazdı.

Haberde Kareklas'ın,  Gaziler'de geçit açılmasının bölge sakinlerine sağlayacağı faydalara ve şu anki durumdan yaşanan sıkıntılara işaret ederken Barbaros'un, Akıncılar sakinlerinin ana isteğinin, bölgede herhangi yeni bir geçiş noktası açılması olduğunu söylediği aktarıldı.

21/05/2022 12:07
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Yeşil Hat, polis, özel komite,
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.