Yetkililer sorunu yanlış anladığı için çözdüğünü sanıyor

ads ads ads ads
12/10/2022

ads

Ali Baturay Ali Baturay


Kıbrıs’taki BM Misyon Şefliği ve KKTC Dışişleri Bakanlığı, AEK Larnaka- Fenerbahçe maçına giremeyecek KKTC vatandaşlarıyla ilgili sorunu pek anlayamamış anlaşılan. Sorunun ne olduğunu anlayamadıkları için de kamuoyunu yanıltıcı açıklamalar yapıyorlar.

   Dışişleri Bakanlığı’nın “Fenerbahçe Spor Kulübü’nün yarın akşam Güney Kıbrıs'ta AEK Larnaka takımıyla yapacağı karşılaşmayı, bilet alan KKTC kimliğine sahip taraftarlar da izleyebilecek” açıklaması doğru değildir, yanıltıcıdır.

    Kıbrıs’taki BM Misyon Şefliği, Dışişleri Bakanlığı’na mesaj göndermiş ve “Fenerbahçe futbol takımının yarın akşam Güney Kıbrıs’ta AEK Larnaka takımıyla yapacağı karşılaşmayı Kıbrıslı Türkler de izleyebilecek” demiş.

    Evet, AEK Larnaka’nın Fenerbahçe kulübüne tribünde ayırdığı sayıda Kıbrıslı Türk maçı izleyecek. Burada sorun yok ama kimler izleyemeyecek, sorun burada.

     Karma evlilik yapan, yani bir Kıbrıslı Türk ile evlenen ve eşinden dolayı Güney Kıbrıs’a geçebilen Türkiye uyruklu KKTC vatandaşları ve onların çocukları maça giremiyor. Bu sorun düzeltilmiş değildir.

    AEK Larnaka kulübü biletleri Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği olanlara göre bastırdı. Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı/ kimliği olmayanlar, bu biletleri satın alamıyor.

     Karma evlilik yapan Türkiye uyruklu kişilerin Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı yok doğal olarak. Rum hükümeti karma evlilikten doğan çocuklara da vatandaşlık vermediği için onlar da bu AEK Larnaka -Fenerbahçe maçı biletlerinden alamıyor.

     BM Misyon Şefliği, Kıbrıslı Türk olduğunu kanıtlayabilen ve geçerli maç bileti olan herkesin geçiş noktasından geçmesine ve otobüslere binmesine izin verileceği konusunda güvence aldığını söylüyor. BM görevlileri geçiş noktasında ve stadyumda hazır olacakmış.

     Yahu, bu insanların Güney Kıbrıs’a geçmesinde sorun yok ki… Güney Kıbrıs’a geçebiliyorlar… “Bileti olan” herkes diyorlar ya, hah işte sorun orada sayın BM yetkilileri.

    AEK Larnaka, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı olmayanlar için bilet basmadı. Yani karma evlilik yapan Türkiye uyruklular ve çocukları bilet satın alamıyor, sorun budur.

    BM yetkilileri ve KKTC Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, hiç “sorunu çözdük” falan demesinler, KKTC Fenerbahçeliler Derneği Başkanını veya yönetim kurulu üyelerini arayıp gerçeği öğrensinler.

   KKTC Fenerbahçeliler Derneği, bugün biletleri almak için AEK Larnaka külüne gitti ve saat 21.30 gibi kuzeye döndü.

    AEK Larnaka biletleri, yalnızca Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği olan kişilerin adına bastı.

    Hatta KKTC Fenerbahçeliler Derneği’nin bir yönetim kurulu üyesi, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı olmadığı için onun adına bilet basılmadı, maçı izleyemiyor.

     Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Kemal Köprülü kusura bakmasın ama “BM Kıbrıs Barış Gücü nezdinde yaptığımız girişimlerimiz sonuç verdi” şeklindeki açıklaması yanıltıcıdır.

     BM nezdinde girişim yapmışlardır mutlaka ki BM yetkilileri bu konuda açıklama yaptı ama ya onlar sorunu BM yetkililerine anlatamadı ya da BM yetkilileri sorunu anlayamadı.

    Sayın Köprülü, “AEK Larnaka-Fenerbahçe maçına bilet alanlar KKTC kimlikleriyle güneye geçebilecek” diyor ama yukarıda da dediğim gibi Güney Kıbrıs’a geçmekle ilgili bir sorun yok, bilet sahibi olabilmekle ilgili bir sorun var.

     AEK Larnaka, biletleri yalnızca Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı/ kimlik kartı olanların adına bastı. Sorun bu bileti alamamaktır sayın müsteşar, Güney Kıbrıs’a geçmek değil.

     Şimdi hem BM yetkilileri hem de Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, “Güneye geçebilecekler” deyip duruyor ya acaba diyorum, karma evlilik yapmayan, yani eşi Kıbrıslı Türk olmayan Türkiye uyruklu KKTC vatandaşlarının da bilet almak için başvurduğunu mu sanıyor?

     Yok öyle bir şey… Bir Kıbrıslı Türkle evli olan ve bundan dolayı Güney Kıbrıs’a geçebilen Türkiye uyruklu KKTC vatandaşları ve çocukları başvurdu bilet almak için. Güney Kıbrıs’a hiç geçemeyen Türkiye uyruklu KKTC vatandaşları başvurmadı, o nedenle BM yetkililerinin kapılarda falan beklemesine gerek yok.

    Halkın Partisi Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Avcıoğlu da sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, Dışişleri Bakanlığını, “sorunun ne olduğunu bile anlamaktan acizsiniz” diye çok ağır bir dille suçladı. Maalesef Yusuf Avcıoğlu haklı, iki gündür herkesin konuştuğu bu konuda halkı yanıltıcı bilgi verirseniz, tabii ki böyle eleştirilere maruz kalırsınız.

    Yusuf Avcıoğlu da karma evlilik yapmış bir Kıbrıslı Türktür ve eşinin Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı olmadığı için adına bilet çıkmadı.

    Yusuf Avcıoğlu’nun eşi de diğer tüm bilet alamayanlar gibi, Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği olmadığı için KAO’dan ‘Fan Card’ alamadı, ‘Fan Card’ sahibi olmayınca da AEK Larnaka ona bilet düzenlemedi.

    İşte sorun budur… O kadar da anlaşılmayacak bir konu değildir ama anlamamışlar işte…

     KKTC Fenerbahçeliler Derneği Yönetim Kurulu üyesi olan ama adına bilet düzenlenmeyen kişi de sosyal medya hesabından, “KKTC Fenerbahçeliler Derneği Yönetim Kurulu üyesi olarak Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğim olmadığından yarın oynanacak olan AEK Larnaka- Fenerbahçe maçına gidemiyorum. Lütfen artık yalan yanlış haber yapıp insanları birbirine düşürmekten vazgeçin” diye sitem etti haklı olarak.

   Bir türlü anlayamadığınız bilet alamama sorununu anladınız mı yoksa bir daha mı anlatayım? Diplomatik girişim yapmışsınız ama sorunu tam anlamadığınız için pek bir faydası olmamış.

   Bu çözümsüz adacık bakalım daha ne sorunlar ne tuhaflıklar görecek ama bu tuhaflıklar, daha çok Türk tarafında yaşayanların mağduriyetine neden oluyor.

12/10/2022 23:13
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Yetkililer sorunu yanlış anladığı için çözdüğünü sanıyor
MANŞETLER

HK Ali Baturay

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.