Yöneticilerde mental yorgunluk belirtileri var, bu iyiye işaret değil

ads ads ads ads
27/03/2020

ads

Ali Baturay Ali Baturay


**Bir dağılma belirtisi var, dağılırsak, ipin ucunu kaçırırsak, toparlayamayacağız

  Belli olmaya başladı ki kabine, yani bakanlar artık çok yoruldu. Bu yorgunluk hem bedenen hem de mental (zihin, ruh ve zeka yorgunluğu) olarak kendini gösteriyor. Bu son derece doğal bir durumdur. Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs sorunu ülkemizi de etkisi altına aldı ve ülkeyi yönetenlerin omuzlarında ciddi bir sorumluluk var. Günlerdir uyku bile uyumadan toplantılar yapıyorlar, toplantılardan arta kalan bölümde medyaya konuşuyorlar ama belli ki artık omuzlarındaki yükleri paylaşma zamanı geldi.

    Bu yorgunluk, özellikle mental yorgunluk hükümet edenlere yanlışlar yaptıracak. Başbakan Ersin Tatar’ın ve Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin açıklamaları tepki çekmeye başladı. Ali Pilli’nin icraatları ve sorunlara yetişemediği belirtileri da eleştiri alıyor… (Kabindeki diğer bakanların bile Ali Pilli’den şikayetçi olduğu iddiaları ciddiye alınmalıdır. Kabine birlikteliğini kaybetmemelidir.) Gazeteciler ve sosyal medyadan vatandaşlar sürekli olarak sorular soruyor, ekonomik tedbirler eleştiriliyor. Bu durum bir şeyler yapmaya çalışan ve oldukça yorgun olan yöneticileri üzüyor, demoralize ediyor, tepkisel bir ruh haline giriyorlar ve artık ağızlarından sonradan pişman olabilecekleri sözler de çıkıyor.

    Aslında demek istedikleri o olmasa bile yorgunluk ve yaptıklarının beğenilmemesi yöneticileri üzüyor, hırçın bir ruh hali içine sokuyor ve ağızlarından istenmeyen sözler çıkıyor. Başbakan Tatar’in Diyalog TV’de yabancı uyruklu kişiler için sarf ettiği sert sözler, Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin vakalara kendisi yetişemezken ve eleştiri alırken, kendi durumuna bakacakken medyaya ayar vermeye çalışması hep mu mental yorgunluğun sonuçlarıdır.

     Belki normal zamanda olsa yöneticiler böyle şeyler söylemezler ama kendilerini sıkışmış hissediyorlar. Uğraşıp da iyi bir şey yaptığını düşünen bir insana böyle sert eleştiriler geldiğinde psikolojik olarak bunun çöküntüsü büyük olur.

    Öte yandan bakanlıklar arasında da bir koordinasyonsuzluk olduğunu görmek mümkündür. Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, gündüz saatlerinde sigorta emeklilerinin 31 Mart’ta maaş alacağını söylüyor. Çalışma Bakanı Faiz Sucuoğlu, akşam saatlerinde “Yarın sigorta emeklileri ödüyoruz” diyor. Evet normal günlerden geçmiyoruz ama böyle şeyler olmaması lazım. Vatandaşlar, bakanların ağzından çıkan şeyleri doğru kabul ediyor. Bir bakanın diğer bakanı tekzip etmesi doğru değil bence.

     Bir de bir bakanın alanına giren konuda diğer bakanlar açıklama yaparken çok dikkatli olmaları, çelişmemeleri gerekiyor. İnanın bunların tümünü içinde bulunduğumuz zor günlere bağlıyor, onları da anlamaya çalışıyorum, gerçekten durumları kolay değildir. Üstelik biz gazeteciler de durmadan soru soruyoruz, her bakana her konuda sorular yöneltiyoruz, onlar da bir şeyler söylemeye çalışıyor, bu nedenle empati yapmaya, onları anlamaya çalışıyorum ama her şeye rağmen biraz daha dikkatli olsunlar ve artık omuzlarındaki yükleri altlarındaki kadrolara paylaştırsınlar.

      Tabii keşke tüm sorunumuz demeçlerdeki sert üsluplar, açıklamalardaki çelişkiler olsa. Esas sorun şu ki; karar almada geç kalınmaya, vakalara müdahale edilememeye başlanıyor. İpin ucunu kaçırıyormuşuz gibi bir durum var… Örneğin Karpaz bölgesindeki üç köydeki vakalara müdahalede, bölge belediye başkanlarının Sağlık Bakanlığı’na ulaşamaması, kendi başlarına tedbir almak zorunda kalmaları. Başbakanın, Sağlık Bakanının medyadan bile sonra, sıradan bir vatandaş gibi sonradan bilgi alması olacak iş değildir. İyi ki bölgede Yenierenköy Belediye Başkanı ile Dipkarpaz Belediye Başkanı inisiyatif alıp kendilerince nispeten karantina diyeceğimiz bir yönteme başvurdular. İyi ki de olaya el attılar.

     Karpaz bölgesinden haberler geliyor, Sağlık Bakanlığı’ndan tık yok, Lapta’dan haberler geliyor bakanlıktan yine tık yok. Saatler sonra gecenin bir vakti, bakıyorsunuz o konularda açıklama geliyor. Elbette bakanlık her yaptığı işi tüm basınla birebir paylaşacak değil ama kısa bilgiler vermek, hem medyayı, hem toplumu bilgilendirmek gerekiyor. Belirtiler, Sağlık Bakanının bu yük altında ezildiğini gösteriyor ve bu durum ciddi zafiyete neden olacak, sonra da önüne geçemeyeceğimiz sorunlarla karşılaşacağız.

     Hem Sağlık Bakanının hem de tüm bakanların artık omuzlarındaki yükü hafifletecek tedbirler alınması gerektiği yönünde neredeyse tüm kamuoyu hemfikir… Hem bakanının yükünü hafifletecek uzmanlar, ona yakın çalışmalı hem de genel bir kriz masası kurulmalı. Kriz masası kurmak, bakanları işlevsiz kılmaz, kimse bundan korkmasın.

     Oluşturulacak kriz masası dağınıklığı önleyecek, bakanların mental yorgunluktan kurtulmasını sağlayacaktır. Sorumlulukları paylaşmak, bilimsel, mantıklı kararlar almak ayıp değil, yapılması gerekendir. Bir dağılma belirtisi var, dağılırsak, ipin ucunu kaçırırsak, toparlamamız zor olacak. Başka ülkelerdeki gibi kötü durumlara düşmeden, birlikteliği bozmadan, her kesimden yarım almaktan çekinmeden akıl yoluyla bu işleri halletmeliyiz.

     Hem iktidarda hem muhalefette tüm siyasiler lütfen artık bir süre siyasi olduklarını unutsunlar. Ne hükümettekiler ne de muhalefettekiler kimse rol çalmaya kalkışmasın, ülke için, toplum için hiçbir siyasi amaç gütmeden, popülizm yapmadan herkes bu sorunu çözmek için dört elle sarılsın.

27/03/2020 14:22
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ali baturay, haber, kıbrıs, kktc, yorum, yazı, kıbrıs haberleri, Yöneticilerde mental yorgunluk belirtileri var, bu iyiye işaret değil
MANŞETLER

HK Ali Baturay

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.