Yrd. Doç. Dr. Özge Özalp: Dik durmak, sağlıklı duruş alışkanlığını kazanmak açısından önemli

ads ads ads ads
17/06/2021

ads
Yrd. Doç. Dr. Özge Özalp: Dik durmak, sağlıklı duruş alışkanlığını kazanmak açısından önemli

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özge Özalp “Skolyoz farkındalık ayı” kapsamında konuşarak, Skolyoz olgularının % 80’inin nedeninin bilinmediğini, sıklıkla okul çağı ve daha çok da kız çocuklarında rastlanan bir hastalık olduğunu ifade etti.

Haziran ayının toplumu skolyoz konusunda bilinçlendirmek açısından önem arz ettiğini belirten Özalp, “Bu nedenle her bir bireyin ‘omurgana iyi bak ve duruşuna dikkat et’ prensibi ile günlük yaşamda sağlıklı duruş alışkanlığını sürdürülmesi için bilinçlenmesi gerekiyor. Dik durmak, sağlıklı duruş alışkanlığını kazanmak açısından önemlidir” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Özalp özellikle ebeveynlere tavsiyede bulunarak, okul çağı çocuklarının aileleri tarafından omurga hattı, bel-omuz seviyeleri ve öne eğilme sırasında omurganın herhangi bir bölümünde kamburlaşma olup olmadığını kontrol ederek skolyozu temel olarak gözlemleyebilecekleri hatırlatmasında bulundu.

Skolyozun birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabileceği bilgisini veren Özalp, çeşitli yaş gruplarında oluşabilen 3 boyutlu meydana gelen bir omurga deformitesi olduğunu açıkladı. Özalp, Skolyozun görülme sıklığının  % 0,2 ile % 6 arasında değiştiğini ve en çok gelişim çağındaki çocukluklarda görüldüğünü aktardı.

Sağlıklı omurgaya sahip bireylerin omuz seviyeleri, kürek kemikleri ve kalça seviyelerinin eşit olduğunu ve omurgalarının düz bir hatta ilerlediğini dile getiren Özalp, “Skolyozu olan bireylerde ise omuz seviyelerinde eşitsizlik, omurlarda bir tarafa doğru dönme, dizler düz pozisyonda öne eğilme sırasında omurganın bir tarafında kamburlaşma görülmektedir” şeklinde konuştu.

Özalp, Skolyozun erken dönemlerinde küçük kozmetik durumlar haricinde herhangi bir semptom oluşturmadığına dikkat çekerek, açının ilerlemesiyle sırt-bel ağrısı ve skolyozun akciğerlerin genişlemesini etkilemesi sebebiyle nefes darlığı ve hareketle yorulma gibi semptomlar oluşabileceğini kaydetti.

17/06/2021 09:22
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Skolyoz, Özge Özalp
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.