Yunanistan, Fransa savaş uçakları için imza attı

Yunanistan'ın Fransa'dan 18 adet Rafale savaş jeti almak için başlattığı görüşmeler sonuçlandı.

ads ads ads ads
26/01/2021

ads
Yunanistan, Fransa savaş uçakları için imza attı

Yunan ve Fransız Savunma Bakanları, dün Atina'da 18 adet Rafale tipi savaş uçağının satışı için anlaşma imzaladı. Yunanistan toplam 2,3 milyar euro harcayarak, Fransa'dan 6'sı yeni, 12'si ikinci el olmak üzere toplamda 18 adet Rafale tipi savaş uçağı alacak. Atina, bu alım ile savunma gücünü artırmayı planlıyor.

İLK TESLİMAT TEMMUZ 2021'DE
İlk teslimatın Temmuz 2021'de ikinci el Rafale savaş uçakları ile başlaması, 6 adet yeni Rafale savaş uçağının ise 2022 bahar aylarında teslim edilmesi planlanıyor. 18 uçağının tamamının yaklaşık iki yıl içerisinde Yunanistan'a teslim edilmesi hedefleniyor.

YUNANİSTAN SAVUNMA GÜCÜNÜ ARTIRMAYI HEDEFLİYOR
Yunan Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos, anlaşmanın ardından yaptığı açıklamada söz konusu anlaşmanın ikili ilişkiler ve iki ülkenin savunma alanındaki işbirliği açısından bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

Yunan Bakan, söz konusu uçakların Yunan Hava Kuvvetlerinin savaş yetisini ve caydırıcılığını artıracağını savundu ve Fransa'nın dış politikada Yunanistan'a verdiği desteği hatırlattı.

YUNANİSTAN RAFALE SAVAŞ UÇAĞI ALAN İLK AVRUPA ÜLKESİ
Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ise iki ülke arasındaki süregelen dostluk ilişkisine dikkat çekti ve Yunanistan'ın Rafale savaş uçağı alan ilk Avrupa ülkesi olduğunu vurguladı.

Fransız Bakan, Fransız uçak gemisi Charles de Gaul ile Yunan Kuvvetleri'ne ait bir fırkateynin Şubat sonunda Doğu Akdeniz'de birlikte seyredeceğini de duyurdu.

Uçakları kullanacak Yunan pilotlar ve ilgili teknik ekibe eğitim Fransa tarafından verilecek. Yakın bir tarihte eğitim alacak ilk ekibin Fransa'ya gitmesi bekleniyor.

YUNANİSTAN SAVUNMA BÜTÇESİNİ ARTIRIYOR
Yıllar süren ekonomik krizin ardından şimdi de pandeminin getirdiği yaklaşık yüzde 11'lik ekonomik küçülme ile karşı karşıya kalan Yunanistan 2021 bütçesinde savunma ve silahlanma harcamalarında öngördüğü artış ile dikkat çekmişti.

Atina, 2021 yılında silahlanma için ayırdığı payı 2020'ye oranla beş katına çıkarmıştı. Buna göre 2021 yılındaki savunma bütçesi 5,49 milyar euro olurken, silahlanmaya ayrılan pay ise 2,5 milyar euroya yükseltilmişti.

26/01/2021 10:28
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Yunanistan, Fransa, savaş uçakları
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.