Yurt yapmak için 2 milyon TL borçlanan vatandaşın izni iptal edildi: Bize yapılan zulümdür

Zeytinlik’te tüm resmi belgelerini tamamlayarak 61 odalı, 121 kişilik yurt yatırımı için izin alan Özerin ailesi, kat iptali ile büyük bir şok yaşadı, üstelik mahkeme kararına rağmen. Aile popülizme isyan etti

ads ads ads ads
16/05/2018
hk

ads
Yurt yapmak için 2 milyon TL borçlanan vatandaşın izni iptal edildi: Bize yapılan zulümdür

RESMEN ZULÜM: İki bakanlık, üç kurum ve DPÖ’den üç kat için izin alan ve buna yönelik borçlanan, mal alımlarını da buna göre yapan Özerin ailesi, izni verenlerin, daha sonra iptal etmesi nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşıyor. Mustafa Özerin, “Bize yapılan zulümdür. Üstelik halk için iktidara geldiğini söyleyenler tarafından” dedi

Zeytinlik Bölgesi’ne, iki bakanlık, üç de resmi kurumdan onay alarak yurt yapmak için 2 milyon TL borçlanan vatandaş, “resmen zulüm gördüm” diyerek isyan etti.

4.5 dönüm içerisine, yüzde 20 inşaat yapabildiğini, etrafı yeşil tuttuğunu belirten Mustafa Özerin, tüm resmi, mühürlü, ıslak imzalı izin belgelerine rağmen, inşaatını tamamlayamadı.

Haber Kıbrıs Haber Merkezi’ne konuşan Özerin, “Yatırım için yurt dışında yaşayanları ülkeye çağırıyor sayın başbakan. Ben kendi arazime yatırım yaptım, yasal yolları takip ederek, ama popülizme kurban edildim. Bir grup itiraz ediyor diye, devleti yönetme iddiasında olanlar, popülizme esir oldu. Bana yapılan bu zulmü, kamuoyunun takdirine bırakıyorum” dedi.

2015 yılı Ekim ayında mimarla çalışarak, Zeytinlik’teki şahsi arazisine yurt projesi geliştiren Özerin ailesi, Şehircilik Dairesi’nin de onayıyla süreci başlattı.

Dört katı geçmemek kaydı ile, mimarı ile bir çalışma yapan aile, “üç katı geçmeyecek” bir yurt projesinde karar kıldı.

Özerin ailesi, Projenin taslağının hazırlanmasının ardından, Şehircilik Dairesi’nin “36 ayak Oğuz Veki Ortaokulu’na yol için alınacak” demesini de kabul etti.

Konunun okul yolu olması nedeniyle “Helal olsun” diyerek, ailece bu karara da uyduklarını belirten ailenin reisi Mustafa Özerin, Haber Kıbrıs’a şu açıklamalarda bulundu.

“Şehircilik Dairesi 20 Ocak 2016 tarihinde dosyamızı teslim aldı. Çevre Dairesi’ne, Milli Eğitim Bakanlığı’na, Elektrik Kurumu’na, Girne Belediyesi’ne, itfaiye, polis müdürlüğüne görüş için dosya gönderildi. İki bakanlık, üç kurum.

Elden takip edilen dosyamıza, iki bakanlık ve üç kurumdan olumlu görüş verildi.

Kalkınma Bankası’na yurt kredisi için başvuru yaptık. Bizim yurt adımımızın ardından, Karaoğlanoğlu ve Zeytinlik’te yurt için başvuru yapan başka yatırımcılar da oldu.

Bu sürede bir Zeytinlik İnsiyatifi ortaya çıktı. Eylemler, olaylar derken, Zeytinlik’in yapısının bozulacağı ortaya atıldı.

18 Mayıs 2016’ya kadar bu popülizm devam etti. 20 Ocak’ta dosyamızı alanlar, 18 Mayıs 2016’da red cevabı verdi. Bu arada iki bakanlık ve üç kurumun onayına rağmen.

Red kararında “geleneksel yurt” yapmayacağım fikri ortaya konuldu. Sıra sıra dizilen odalar yapmayacağım için. Bu gerekçe kabul edilebilir bir gerekçe değil.

Biz süit proje geliştirdik. Oda içlerinde duş ve tuvaleti, mutfağı birlikte çalıştık. Geleneksel yurtta, bunlar ortak kullanım. Allah aşkına, bu gerekçe mi?

Reddetmek için bir kulp buldular, o da insani değil. Bu popülizmin devamı değil de nedir?

Geleneksel yurt projesi istenseydi, projem kabul edilmez, görüş için gönderilmezdi. Eylemler olunca, vatandaşı zora sokmaktan çekinmedi Şehir Planlama Dairesi.”

 

“Amacım gelecek hazırlamak”

Mustafa Özerin, ciddi bir yatırımcı olduklarını ve amacının çocuklarına bir gelecek hazırlamak olduğunu söyledi. Devletin, iki kata düşüp, imari yüzde 35 olarak daraltmasına da ses çıkarmayarak, projeyi yeniledi.

Üç kat olarak tasarlanan projeyi, iki kata düşürdüklerini belirten Özerin, bu kez Şehir Planlama Dairesi’nden izin almayı başardı.

Özerin, devam eden süreci şöyle açıkladı:

“29.9 2016 tarihinde iki katlı bir süit yurt projesi için onay aldık. Hakkımıza karşılık, üçüncü kat için de dava açtık. Hakkımız baki kalsın diye.

İki kat için ruhsat aldık ve inşaat yapımına başladık.  Yüksek İdare Mahkemesi, planlama onayını almamızın ardından, davayı geri çekmemizi kabul etti.

Mahkeme 24 Ocak 2018. Saat 10.00. Yargıç savcıya sorar savcı da itiraz etmez. Planlama onayını aldık, inşaat yeniden üç kat olarak onaylandı, biz de davamızı geri çektik.

Daire müdürü, zaten usül hatasını kabul ediyor. 69 oda ve 121 kişilik bir yurt için resmi onaylı, mühürlü bir belgeyi tarafımıza veriyor.

Aile olarak yeniden mimarımızı devreye koyduk. Üçüncü kat için projemizi hazırladık. Mimarlar Odası onayladı. Mühendisler Odası statik projeyi onayladı. Elektrik projesi onaylandı. Makine projesi onaylandı. Belediye de 6 Mart 2018 tarihinde başvurumuzu kabul ederek, inceleme sürecini başlattı.”

 

“DPÖ projeyi onayladı”

Resmi belgelerle yaşadığı süreci anlatmaya devam eden Özerin, DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu’nun bizzat kendisini projesi nedeniyle tebrik ettiğini anlattı.

Bir KKTC vatandaşının yatırımı için tevbrik edildiğini anlatan Özerin, “Bende ne yalan ne de hile yok. Her şeyin belgesini bir tamam tutuyorum. Islak imzalı belgelerle bu süreci bu güne getirdim” dedi.

Özerin şöyle devam etti:

“Belgeler ışığında, Eylül 2018’e yurdu zemin, bir ve ilave kata verilen izni tamamlamak için varımızı yoğumuzu ortaya koyduk.

Çocuklarımızın geleceği için 2 milyon TL borçlandık. Ayrıca Kalkınma Bankası yanında, Öğretmenler Bankası’ndan da borçlandım.

Şu anda inşaat devam ediyor. Alt katı bitireceğiz. Üst kat için de kolon döktük. Zeytinlik İnsiyatifi yeniden devreye girdi.

Belediye iznimize rağmen, insiyatiften çekinerek ruhsatımızı vermiyor.”

 

“İptal edildi, bana zulüm ediliyor”

2 milyon TL masrafla bu güne kadar ciddi bir riskle gelen aile, şimdi de ilave katın izninin iptal edilmesi ile yüzleşti.

İçişleri Bakanlığı’na isyan eden Önerin, “Bir kişi bile benle görüşmeyi kabul etmedi. Cumartesi günü karşı olanlarla görüştü, ama yatırımcı olan benle görüşmedi” dedi.

İçişleri Bakanlığının tüm resmi izin ve belgelere rağmen, üçüncü kat iznini iptal etmesini anlayamadığını söyleyen Özerin, Şehir Planlama Dairesi müdürünün de önce hatasını kabul ederek mahkemede izin verdiğini, sonrasında ise baskılarla kararından yeniden geri adım atmak zorunda kaldığını vurguladı.

10 Nisan 2018 tarihinde kendisine yazılan iptal yazısında, “İki bakanlık üç kurumun olumlu görüşüne rağmen, iptal yazısında görüş alınmadı deniyor.

Özerin şöyle devam etti:

“Şehircilik izin verince, DPÖ teşvik verince ben de işime hız verdim. Kalkınmadan aldığım borca rağmen, yıkım yapmam isteniyor.

Yıkacağım. Ama halkın gözü önünde yıkacağım. Evlatlarımın geleceği için yurdu açacağım. Ama bu devletin bana yaptığı zulmü unutmayacağım.

200 metre yakınımda 4 katlı hastane inşaatı var. Benim gücüm yok diye, elimdeki tebrik ve resmi izin belgelerine rağmen, bana zulüm ediliyor.”

 

Alışverişleri yaptı…

Şehir Planlama Dairesi’nin, DPÖ’nün onayına güvenerek, kurumların resmi imzalı belgelerine güvenerek ciddi bir borç yükü altına girerek, ülkeye yatırım yapmaya, çocuklarının geleceğini garanti almaya çalışan Mustafa Önerin, şimdi bin pişman.

“39 yıl kamuda çalıltım, ikramiyemin tamamını buraya attım. Bu yaşadıklarımı öngörebilseydim, adadan kaçar, bir daha da gelmezdim. Kalkınmadan kredi alacağım, malım ipotekli olacak, ama ben bu haksızlığı yaşayacağım. Neden? Zeytinlik köyünden olmayan bir grup yüzünden…” ifadesini kullanan Önerin sözlerini şöyle noktaladı:

“Ne birine rüşvet verdim, ne de birinin hakkını yiyerek yatırım yaptım. Mahkeme tutanağı, şehirciliğin resmi izni, DPÖ’nün izni, tümü yok sayıldı. Neden? Halkın umudu olarak iktidara gelenlerin, beni dinlemeden yasal hakkımı iptal etmelerini de tarihin yargısına bırakacağım.

Geleneksel yurt denen bir ucube gerekçe ile bana zulüm edildi.

Ama bırakıp kaçamam, bitirip, borçlarımı kapatacağım. Bu zulüme rağmen, soyadıma, aileme zarar gelmemesi için çırpınacağım. Bu haksızlığı yapanları ise yargıya havale edeceğim. 40 bin TL yargı masrafı ile hakkımı aldım, şimdi gene yargıya gidip, bu parayı vereceğim.

Eşim malın satılmasından korkuyor, şeker hastası oldu. Bunu mu yaşamalıydık? Maalesef yeni hükümetin derdi de popülizm. İki dudağını oynatıp, iptal ediyor.”

Şehir Planlama Dairesi 18 Mayıs 2016’da yurt inşaatına onay verdi

Aile, 40 bin TL harcayarak, üçüncü kat için izin hakkını mahkeme kararı ile elde etti

Suçunu kabul eden Şehir Planlama Dairesi, imzalı mühürlü belge ile üçüncü kata izin verdi

DPÖ, üç katlı yurt için teşvik belgesi verdi

10 Nisan 2018 tarihinde, kısa süre önce izin veren Şehir Planlama Dairesi, bu kez tüm belgeleri yok sayarak yeniden iptal kararı verdi

16/05/2018 11:49
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: mustafa özerin, zeytinlik, yurt yapımı, haber kıbrıs, haber
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.