Zehirli yumurta skandalı Kıbrıs'a sıçrar mı?

ads ads ads ads
06/09/2017

ads
Zehirli yumurta skandalı Kıbrıs'a sıçrar mı?

AB üyesi 28 ülkeden 24’ünün de içinde bulunduğu toplam 40 ülkede, Fipronil adlı haşere ilacının yumurtalara bulaşmasıyla zehirli hale gelen yumurtalar tespit edildi.

Zehirli yumurta salgınından henüz etkilenmemiş dört AB ülkesinin Litvanya, Portekiz, Güney Kıbrıs ve Hırvatistan olduğu belirtilirken, Amerika, Rusya Güney ve Afrika da zehirli yumurtaların bulunduğu ülkeler arasında yer alıyor.

BİSKÜVİ VE PASTALARA DA BULAŞMIŞ OLABİLİR

Milyonlarca zehirli yumurta Avrupa’da market raflarından kaldırılırken bazı yetkililer zehirli yumurtaların bisküvi, salata ve pastalar gibi işlenmiş yiyecekler aracılığıyla çoktan besin zincirine girmiş olabileceğini söylüyor.

AB TARIM BAKANLARI TOPLANIYOR

Alman haber ajansı DPA salı günü yaptığı haberde AB üyesi ülkelerden tarım bakanlarının Salı günü Estonya’nın başkenti Talinn’de toplanacağını bildirdi.

Hollandalı ve Belçikalı yetkililer, haşere ilacının kaynağının Hollanda’da kullanılan bir temizlik ürününe dayandığını tespit etmişlerdi. Chickfriend adlı hayvan barınaklarının temizliğiyle ilgilenen şirketin başında bulunan iki Hollandalı geçen ay tutuklanmıştı.

Fipronil, hayvanlardaki pire ve keneleri temizlemek için kullanılıyor. Ancak besin zincirine girmesine izin verilecek şekilde -mesela kümes temizleme amacıyla- kullanılması kesinlikle yasak.

KRİZ NASIL BAŞLADI?

Soruşturma ekipleri şimdiye dek bazı tavuk çiftliklerinde kümes temizliği için kullanılan zehirli böcek ilacının yumurtalara da geçtiğini tespit etmişti.

Ağırlıklı olarak Hollanda ve Belçika’daki bazı tavuk çiftliklerinde üretilen ve fipronil içeren yumurtalara Almanya’daki süpermarketlerde rastlanması üzerine skandal ortaya çıkmış ve milyonlarca yumurta raflardan geri çekilip imha edilmişti.

Daha sonra Fransa, Britanya ve komşu ülkeler aracılığıyla birçok AB ülkesine yayıldığı tespit edilen yumurtalar da geri çekilmişti. AB nezdinde başlatılan soruşturmalarda Belçikalı yetkililerin içine fipronil maddesi karışan yumurtalardan haberdar oldukları ortaya çıkmış ve bu ülke ile Hollanda’da sürdürülen operasyonlarda bazı çiftlikler basılmış ve sorumlu olduğu düşünülen kişiler gözaltına alınmıştı.

Almanya Tarım Bakanı Christian Schmidt 8 Ağustos’ta, zararlı böcekle mücadelede kullanılan zehrin yumurtalara kasıtlı olarak bulaştırılmış olabileceğini söylemişti.

06/09/2017 13:42
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: zehirli yumurta
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.