Ziyaret Etmenin Yürek İstediği, Dünyanın En Tehlikeli 10 Adası

ads ads ads ads
06/05/2017

ads
Ziyaret Etmenin Yürek İstediği, Dünyanın En Tehlikeli 10 Adası

“Issız bir adaya düşseniz yanınıza alacağınız 3 şey ne olurdu?” sorusuyla muhatap olan istisnasız herkesin aklına cennet gibi tropik adalar gelir ama tabii ki bütün adalar öyle değil. Yani yanınıza alacaklarınızı saymaya başlamadan önce “Hangi adaya?” diye sormanızda fayda var; çünkü aşağıdaki adalardan birine düşecekseniz o şeyleri kullanmaya fırsat bile bulamayabilirsiniz. Adı üstünde, dünyanın en tehlikeli adaları bunlar: 

1. İzu Adaları, Japonya

Toplamda 7 tane olan bu adalar, kuzey-güney doğrultusunda 280 kilometre boyunca uzanan volkanik bir kuşağa dahiller. Kendilerini tehlikeli sınıfına sokan durum ise adalardan devamlı sülfür gazının çıkması. Gaz miktarının coşması sonucunda 1953’te ve 2000‘de burada yaşayan yerel halk tahliye edilmiş, ancak 2005 yılında tekrar yerleşime izin verilebilmiş. Bu adalardan biri olan Miyakejima’da insanlar hala maskesiz dolaşamamakta.

2. Saba, Hollanda

Büyük ölçekli fırtınaların dünya üzerinde bu adadan daha fazla uğradığı bir yer yok. 1851 yılından günümüze tam 64 tane kasırga bu adanın üzerinden geçmiş. Yani 2,5 yılda bir dümdüz oluyor. Gitmek isterseniz kış mevsimine denk getirmemeye gayret gösterin.

3. Gruinard Adası, İskoçya

Yaklaşık 1 kilometre genişliğinde ve 2 kilometre uzunluğunda olmasına karşın, gezegendeki en tehlikeli yerlerden biri. Nedeni ise çok basit: insanoğlu. İkinci Dünya Savaşı sırasında biyolojik savaşın (şarbon) deneme alanı olarak kullanılıyordu ve toprağı bir daha temizlenmeyecek derecede kirletildi. Mümkünse gitmeyin.

4. Ramree Adası, Burma

Bu ada, ağırlığı 400 kiloyla 1.5 ton arasında değişen binlerce tuzlu su timsahına, yani dünyanın en büyük yırtıcı sürüngenine ev sahipliği yapıyor. Hatta Guinness Rekorlar Kitabı’na göre Ramree Adası, dünyanın en çok ölümle sonuçlanan timsah saldırılarının gerçekleştiği yer. Hala ikna olmadıysanız sıtma taşıyan sinekler ve zehirli akrepler de var, yelpaze geniş.

5. İlha da Queimada, Brezilya

Bu adayı vahşi hayvanlar, özellikle de yılanlar yönetiyor diyebiliriz. Zaten Yılan Adası olarak tanınıyor. Çoğunluğunu en zehirli türlerin oluşturduğu  binlerce yılana ev sahipliği yapan bu adaya insanların girmesi yasak, ki zaten metrekareye 5 tane yılan düşen adada insanın ne işi var. Hayret bişiy.

6. Kuzey Sentinel Adası, Andaman Adaları

Sık ormanlarla kaplı olan bu adayı tehlikeli sınıfına sokan şey üzerinde yaşayan yerel halk; yani Sentinel Kabilesi. Adanın dışından gelen herkese oklarla ve mızraklarla karşılık vererek etkileşim içerisine girmeyi reddeden bu kabile resmen hayalimizdeki hayatı yaşıyor. Yürüyün be.

7. Farallon Adaları, Amerika Birleşik Devletleri

Burada da insan faktörü ön plana çıkıyor. Burası 1946 ile 1970 yılları arasında yaklaşık 50 bin adet düşük seviyeli radyoaktif atığın okyanus tabanına atıldığı bir bölge. Kapların yeri ve verebilecekleri zarar tam olarak bilinmiyor.

8. Komorlar

Komorlar ağzına kadar hastalıkla dolu olan bir Afrika ada ülkesi. Sıtma taşıyan sivrisineklerle dolu. Suyu kirli, kaynatmadan  herhangi bir iş için kullanmak imkansız. Hepatitin her türlüsü cirit atmakta. Sütünü içmeden önce 2 defa kaynatmakta fayda var.

9. Bikini Mercan Kayalıkları, Marshall Adaları

Unesco’nun Dünya Mirası listesinde olan ve çok fazla ziyaret edilen bu mercan kayalıkları aslında oldukça tehlikeli bir yer. 1946-1958 yılları arasında nükleer silahları test etmek için kullanılıyordu. 1987 yılında radyasyon seviyesinin normale döndüğü söylenince birçok insan buraya yerleşse de, bölgenin asıl yerlileri geri dönmeyi reddetti.

10. Enewak Mercan Kayalıkları, Marshall Adaları

Burada yaşayanlar İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri tarafından tahliye edildi ve bölgede 1948-1958 yılları arasında 43 defa nükleer silah testi yapıldı. Radyoaktif atık ve pislik bırakmak için yapılan beton kubbe hala burada durmaktadır ve 2027 yılında insanların yerleşimine açılması düşünülmektedir.

BONUS: Avustralya

Avustralya kıtasını ziyaret etmek bayağı bir cesaret gerektiriyor. Karada tuzlu su timsahları, zehirli yılanlar, ölümcül örümcekler cirit atarken; suda köpekbalıkları ve türünün en zehirlilerinden olan mavi çizgili ahtapotlar gezmekte. Gidenlere şimdiden iyi şanslar… pardon iyi eğlenceler.

06/05/2017 08:23
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: dünyanın en tehlikeli adaları
MANŞETLER

HK TATİL

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.