Boğaç’ın New York’ta Yürüttüğü Kentsel Barış İnşaası Tasarım Projesine Ödül

DAÜ’lü Akademisyen Ceren Boğaç’ın New York’ta Yürüttüğü Kentsel Barış İnşaası Tasarım Projesine Ödül

ads ads ads ads
14/07/2021

ads
Boğaç’ın New York’ta Yürüttüğü Kentsel Barış İnşaası Tasarım Projesine Ödül

ABD’nin prestijli burs programı Fullbright kapsamında misafir öğretim üyesi olarak New York’ta bulunan Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceren Boğaç, üst sınıf mimari tasarım stüdyosunda tasarlattığı “Lefkoşa Havalimanı’nı Gri Alana Dönüştürme Projesi” ile “Michael Hollander Mimari Temsilde Mükemmellik Ödülü”ne layık görüldü. 2020-2021 Akademik Yılı Bahar Dönemi’nde New York Pratt Enstitüsü Mimarlık Okulu’nda mimari tasarım stüdyosu yürütücülüğü yapan Doç. Dr. Boğaç, temelini çatışma bölgelerinde tasarım yaklaşımlarından alan “Kentsel Barış İnşası Tasarım Stüdyosu”nu kurguladı. Doç. Dr. Boğaç, stüdyoyu seçkin Profesör Dagmar Richter birlikteliğinde yürüttü. Stüdyo, çatışma bölgelerinde barış inşasını güçlendirmek için kamusal mekanların nasıl ve ne şekilde tasarlanacağını ortaya koymayı amaçladı.

DAÜ’lü akademisyenin kurguladığı stüdyo kapsamında ödül kazanan “Lefkoşa Havalimanı'nı Gri Alana Dönüştürme Projesi” New York’ta sergilendi. 135 yıldır eğitim veren, mimari ve sanat eğitiminde dünya çapında üne sahip Pratt Enstitüsü “Michael Hollander Mimari Temsilde Mükemmellik Ödülü”, geleceğin mimarlarını sadece estetik imajlar yaratmaya değil, binanın bilgi taşıyan yönlerini de kavramsallaştırılarak tasarımın bir parçası haline getirmeye teşvik ediyor.

 

Başarılı Tasarım Önerileri Geliştirildi

New York’ta “Kentsel Barış İnşası Tasarım Stüdyosu” dersini alan öğrencilerin, sadece ABD’den değil, Çin, Rusya, Güney Kore ve Filipinler gibi ülkelerden oldukları için sınıf içerisinde kültürlerarası bir diyalog kurulduğunu ve her bir öğrencinin, kentsel barış inşası için oldukça başarılı tasarım önerileri geliştirdiğini belirten Doç. Dr. Ceren Boğaç, Çatışma bölgelerinde tasarım konusundaki deneyimimi küresel bir topluluğa aktarma ve Kıbrıs için birlikte yaşam ve barış köprüleri tasarlama olanaklarını müzakere etme şansı bulduğum için çok mutluyum. Destekleri için başta kurumum DAÜ’ye, bana bu fırsatı sunduğu için ABD Kıbrıs Büyükelçiliği’ne ve Pratt Enstitüsü Mimarlık Okulu’na teşekkür ederim” dedi.

 

DAÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceren Boğaç, her gün farklı çatışma tipolojileri ile karşı karşıya kaldığımız modern dünya düzeni içerisinde, bir çatışma bölgesinde nasıl veya ne tasarlanacağının münferit bir sorundan ziyade küresel bir problem haline geldiğine inandığını, bu bağlamda Pratt Enstitüsü'nün seçkin Profesörü Richter ile bir kentsel barış inşası tasarım stüdyosunda birlikte eğitim vermeyi önerdiğini ve bu önerisinin Üniversite yönetimi tarafından kabul edildiğini belirtti.

“Yok olsun Duvar! Yaşasın Duvar!” isimli mimari stüdyo dersi kapsamında öğrencilerden siyasi, askeri ve dini çatışmalarla bölünmüş iki alan arasındaki bir tampon bölgeyi proje alanı olarak seçmeleri istendi. Öğrencilerin bu bölgeler için topluluk köprüsü görevi görecek mekanlar tasarlamaya davet edildiği stüdyoda, süreksizlik, beklenmedik mutasyonlar, deformasyon ve boşluk yaratma kavramlarını kullanarak, kuşatma, dışlama ve bölme geleneğinin üstesinden gelebilecek mimari paratikler üretmeye çalıştıklarını belirten Boğaç, “Üzerinde çalıştığımız temalar; sınırlar, tampon bölgeler, duvarlar ve askerileştirilmiş sınır bölgeleriydi” dedi.

 

Ceren Boğaç’ın New York’ta “Kıbrıs ve Kentsel Barış İnşası” üzerine vermiş olduğu seminerlerden ilham alan Gri Alan Projesi, ara bölgede yer alan terkedilmiş Lefkoşa Havalimanı’nı, mültecilere de istihdam karşılığında piyasadan yararlanma ve geri dönüşüm malzemeleri ile geçici barınma mekânı inşa etme imkânı sağlayan, iki toplumlu bir işçi kooperatifi önerisi sunuyor.


Fullbright Bursları Hakkında

Fullbright Misafir Akademisyen programı, Kıbrıslı doktora derecesi sahiplerine ABD Üniversitelerinde ders verme, ileri düzeyde araştırma yapma veya her ikisini birden yapma fırsatı sunar. Mimar Akademisyen Ceren Boğaç, Fulbright’ın sadece prestijli burs imkanı sunmakla kalmadığını, benzersiz bir kültürel değişim deneyiminin yanı sıra çok üretken ve entelektüel bir dünya topluluğunun parçası olmaya olanak sunduğunu belirtti.

 

 

 

14/07/2021 14:22
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: New York, Kentsel Barış İnşaası Tasarım Projesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Ceren Boğaç
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.