Prof. Dr. İbrahim Benter'in Nano Teknoloji Buluşu Solunum Hastalıkları İçin Umut Oldu
03/08/2026
Uluslararası Final Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Benter'in yeni bilimsel çalışması, astım ve diğer kronik solunum sistemi hastalıklarının tedavisinde umut vadeden sonuçlar ortaya koydu.
Dünyada yaklaşık 260 milyon kişinin mücadele ettiği solunum sistemi hastalıklarında mevcut tedavilerin çoğunlukla belirtileri hafiflettiği, ancak hastalığın ilerlemesini durdurmada yetersiz kaldığı belirtilirken, Prof. Dr. Benter'in bugün yayımlanan makalesi yeni bir tedavi yaklaşımına ışık tuttu.
Çalışmada, Benter'in 1993 yılında keşfettiği Angiotensin-(1-7) molekülünün nano teknolojik taşıma yöntemleriyle kullanılması halinde astım ve diğer solunum sistemi hastalıklarında inflamasyon ile akciğer dokusunda fibroz gelişimini önleyebileceği ortaya konuldu. İnsanlar üzerinde bugüne kadar yapılan çalışmaların da Angiotensin-(1-7)'nin güvenliği ve potansiyel faydalarını desteklediği ifade edildi.
Öte yandan, Prof. Dr. Benter'in 1993 yılında keşfettiği Angiotensin-(1-7)'nin tedavi potansiyelini araştırmak amacıyla ABD'deki çok sayıda üniversite hastanesinde toplam 308 klinik çalışmanın sürdüğü belirtildi.
Saygın bilim dergisinde yayımlandı
"Angiotensin-(1-7) in asthma and pulmonary fibrosis: mechanisms of action, clinical safety, and nano-delivery strategies" başlıklı çalışma, uluslararası saygın bilim dergilerinden Frontiers in Pharmacology'nin Respiratory Pharmacology bölümünde yayımlandı.
Araştırmanın, nano teknoloji destekli yeni nesil tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlaması ve özellikle astım ile diğer kronik solunum sistemi hastalıklarının gelecekteki tedavilerine önemli bir bilimsel temel oluşturması bekleniyor.






























































































































































































