Advertisement

Advertisement

Berova: “Maaş farkının yarısı emanete alınacak”

YAYIN TARİHİ:
Haberi dinle
Butona tıklayın: oynat / duraklat
Hazır
ad ads ads
07/04/2026

Berova: “Maaş farkının yarısı emanete alınacak”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda hayat pahalılığına ilişkin yasa tasarısı görüşülürken, Maliye Bakanı Özdemir Berova kürsüye çıkarak hükümetin yaklaşımını ve önerilen düzenlemeyi detaylarıyla anlattı.

“Dünyadaki gelişmelere bağlı olarak zor bir dönemeçe girildi”

Berova, konuşmasına küresel gelişmelere dikkat çekerek başladı. Özellikle Orta Doğu’daki gelişmelerin etkisiyle belirsizliklerin arttığını vurgulayan Berova, bu süreçte ülke ekonomisi ve kamu maliyesinin sürdürülebilirliğini sağlamak adına hükümetin çeşitli tedbirler almak zorunda olduğunu ifade etti.

Gündemdeki yasa tasarısının da bu çerçevede bir “önlem paketi” olduğunu belirten Berova, amaçlarının mevcut belirsizlikleri mümkün olduğunca öngörülebilir hale getirmek olduğunu söyledi.

“Bu öneri mutlak bir konsensusa ihtiyaç duymaktadır”

Berova, sendikalarla yapılan görüşmelere değinerek, hükümet tarafından yeni bir öneri sunulduğunu açıkladı. Söz konusu önerinin daha önce sendikalar tarafından da gündeme getirildiğini belirten Berova, ancak uygulanabilmesi için geniş bir uzlaşı gerektiğinin altını çizdi.

Bu uzlaşının yalnızca sendikalarla değil, aynı zamanda ana muhalefet partisiyle de sağlanması gerektiğini ifade eden Berova, aksi halde önerinin hayata geçirilmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

“Maaş farkının yarısı emanete alınacaktır”

Önerinin teknik detaylarını paylaşan Berova, Haziran ayında oluşacak hayat pahalılığı oranının brüt maaşlara yansıtılacağını ve yeni bir maaş skalası oluşturulacağını söyledi.

Bu hesaplamalar sonrası ortaya çıkacak net maaş ile mevcut net maaş arasındaki farkın yarısının “emanete alınacağını” belirten Berova, bu tutarın 2027 yılı Ocak ayında yeniden çalışanlara ödeneceğini ifade etti.

Berova, bu yöntemin benzerinin pandemi döneminde de uygulandığını hatırlatarak, planlanan düzenlemenin genel çerçevesini bu şekilde özetledi.

“Yasa gücünde kararname meclis iradesiyle geri çekilecektir”

Konuşmasında yasa gücünde kararnameye yönelik eleştirilere de yanıt veren Berova, Meclis’in açık olduğunu ve iradenin burada ortaya konacağını söyledi.

Sürecin çeşitli nedenlerle uzadığını ancak bunun demokratik bir durum olduğunu belirten Berova, uygulanabilirliği sağlamak adına yasa gücünde kararname çıkarıldığını ifade etti.

Berova, Meclis’te yasa tasarısının kabul edilmesiyle birlikte kararnameye ihtiyaç kalmayacağını belirterek, “Meclisin iradesiyle yasallaşan hangi öneri olursa olsun, bu gerçekleştiği anda yasa gücünde kararnameyi geri çekeceğiz” dedi.

YAYIN TARİHİ:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
TAGS:
MANŞETLER

HK KIBRIS

Advertisement
© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.