Creditwest Bank Ekonomi Gündemi
03/11/2026
Türkiye piyasalarında gözler bugün açıklanacak ekim ayı enflasyon verilerine çevrildi. Eylül ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 1,84 artarken, yıllık enflasyon yüzde 29,73 olmuştu. Yeni rakamlar, fiyat artışlarının seyri ve Merkez Bankası’nın faiz adımlarına ilişkin beklentiler açısından yakından izlenecek.
Türkiye imalat sanayisinde ise zayıflama devam ediyor. İstanbul Sanayi Odası’nın dün açıkladığı verilere göre, imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi ekimde 47,9’dan 47,3’e gerileyerek hazirandan bu yana en düşük seviyesine indi. Yeni siparişler ve üretimdeki düşüş sürerken, yüksek maliyetler de firmalar üzerindeki baskısını korudu.
Avrupa’da 2 Kasım’da açıklanan imalat verileri, büyük ekonomilerde farklı bir tablo ortaya koydu. Almanya’da imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi ekimde 53,9’dan 54,2’ye yükseldi. İhracat siparişleri üretimi desteklerken, enerji ve ham madde maliyetlerindeki artış firmalar üzerindeki baskıyı sürdürdü.
Fransa’da ise imalat sanayisi iki aylık büyümenin ardından yeniden daralmaya geçti. Endeks ekimde 50,6’dan 49,5’e gerilerken, yeni siparişlerde Temmuz 2025’ten bu yana en sert düşüş yaşandı.
İngiltere’de imalat sanayi endeksi 51,9’dan 52,8’e yükselerek son beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı. İç ve dış talepteki iyileşmeyle üretim artışı iki yılı aşkın sürenin en güçlü düzeyine çıktı.
Altın, dün yüzde 1,9 yükselerek son iki ayın en güçlü günlük artışını kaydetmesinin ardından, ons başına 3.950 dolar civarında yatay seyrediyor. Petrol fiyatları da ABD ile İran arasındaki müzakerelerde ilerleme sağlandığına yönelik açıklamaların etkisiyle dün yüzde 7’nin üzerinde geriledikten sonra dengelendi. İran Cumhurbaşkanı, müzakereleri sürdürmek için hükümete dini lider tarafından daha geniş yetki verildiğini belirtirken, ABD Başkanı Donald Trump da görüşmelerde ilerleme kaydedildiği mesajını verdi.
Döviz piyasasında dolar, euro ve İngiliz sterlini dün sabahki seviyelerine göre Türk lirası karşısında yükseldi. Dolar yaklaşık 50,00 TL, euro 56,02 TL ve sterlin 67,15 TL seviyesinde işlem görüyor. Türk lirası her üç para birimi karşısında da sınırlı değer kaybetti.








































































































































































































