Advertisement

Advertisement

Demirbilek: “Devletin görevi özel sağlık sermayesini büyütmek değil, halkın sağlığını korumak”

YAYIN TARİHİ:
Haberi dinle
Butona tıklayın: oynat / duraklat
Hazır
ad ads ads
03/11/2026

Demirbilek: “Devletin görevi özel sağlık sermayesini büyütmek değil, halkın sağlığını korumak”

 Bağımsızlık Yolu (BY) Lefkoşa Milletvekili Adayı Evren Demirbilek, devletin görevinin özel sağlık sermayesini büyütmek değil, halkın nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmetine erişimini sağlamak olduğunu belirtti.

Demirbilek yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, hastane ve sağlık ocağı yatırımlarıyla övünmesine rağmen halkın sağlık hizmetine ulaşmak için özel sağlık kuruluşlarına mahkum edildiğini savundu.

-“Kamusal yatırımlarla övünülürken sevk bütçesi büyüyor”

Demirbilek, 2025 yılı bütçesinde yurt içi ve yurt dışı tedaviler için toplam 1 milyar 750 milyon TL ödenek ayrıldığını, gerçekleşen harcamanın ise yaklaşık 1 milyar 718 milyon TL olduğunu ileri sürdü.

2026 yılında aynı kalem için ayrılan ödeneğin 2 milyar 800 milyon TL’ye yükseldiğini öne süren Demirbilek, bunun 2 milyar 100 milyon TL’sinin yurt içi, 700 milyon TL’sinin ise yurt dışı tedaviler için öngörüldüğünü savundu. Demirbilek, sağlıkta kamusal yatırımlar yapıldığı söylenirken, tedavi ve sevklere ayrılan ödeneğin de büyüdüğü eleştirisinde bulundu.

-“Yalnızca bina yapmakla kamusal sağlık güçlenmez”

Hastane ve sağlık ocağı yatırımlarının, halkın her bölgede nitelikli kamusal sağlık hizmetine ulaşabilmesi için gerekli olduğunu ifade eden Demirbilek, yalnızca bina yapmanın yeterli olmadığını kaydetti.

Demirbilek, yeterli sayıda hekim, hemşire, teknisyen ve diğer sağlık emekçileri istihdam edilmeden, gerekli cihazlar sağlanmadan ve arızalar zamanında giderilmeden halkın ihtiyaç duyduğu hizmete ulaşamayacağını belirtti.

-“Kamu kaynakları da halkın cebindeki para da özele akıyor”

Kamu hastanelerindeki eksiklikler giderilmediğinde, halkın tetkik ve tedavi için özel sağlık kuruluşlarına yönlendirildiğini söyleyen Demirbilek, kamu kaynaklarının, kamusal sağlık hizmetlerini kalıcı olarak güçlendirmek yerine özel sektörden hizmet alımına aktarıldığını savundu.

Sorunun, devletin yalnızca sevklere ödediği parayla sınırlı olmadığını ifade eden Demirbilek, kamusal sağlık hizmetine zamanında ulaşamayan insanların, kendilerinin ve ailelerinin sağlığı için ceplerinden de ödeme yapmak zorunda kaldığını kaydetti.

-“Sevkler kime yapılıyor, hangi kuruluşa ne kadar ödeniyor?”

Demirbilek, hükümete, “yurt içi sevklerin hangi özel sağlık kuruluşlarına, hangi hizmetler için yapıldığını ve her kuruluşa ne kadar ödeme gerçekleştirildiğini açıklama” çağrısında bulundu.

Kamu hastanelerinde bu hizmetlerin sunulabilmesi için hangi cihazlara, kaç sağlık emekçisine ve ne kadar kaynağa ihtiyaç duyulduğunun da ortaya konulması gerektiğini belirten Demirbilek, hükümetin bu eksiklikleri gidermek için nasıl bir planı olduğunu sordu.

Bağımsızlık Yolu’nun kamusal sağlıktan yana taraf olduğunu vurgulayan Demirbilek, kamusal sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi ve herkesin ücretsiz, nitelikli sağlık hizmetine ulaşması için hem Meclis’te hem sokakta mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.

YAYIN TARİHİ:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
TAGS:
MANŞETLER

HK KIBRIS

Advertisement
© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.