'Eğitim olsa Facebook ve maillerde gezinme yapılmaz'

ads ads ads ads
21/12/2016

ads

Erçin Şahmaran Erçin Şahmaran


Girne- Dağyolu'nda yaşanan trafik kazasının izleri silinmeden, bir yenisi daha yaşandı.

Yine aynı yol, yine benzer bir kaza, tek teselli ise can kaybının olmaması.

Artık 'imdat' diye çığlık atıyor bu yol.

Dikkat edilecek olursa, özellikle teknik bakanlık ve dairelerin içi boşalmış, bu alanlarda çalışacak, eğitim almış, staj görmüş, yurt dışına kursa gönderilmiş çalışan sayısı azaldıkça, azalıyor.

Ayrılanlar, emekliye çıkanlar var ve yerlerine personel alınmıyor.

Durum bu olunca, teknik personel, işin içinden gelen insanlar ve nitelikli personel açısından bir eksiklik yaşanıyor.

Ülkenin karayolları ile ilgili tüm düzenlemelerini yapan Karayolları Dairesi de bu olumsuzluklardan nasibini aldı.

Karayolları Dairesi eski müdürü Hasan Nihat Erduran ADA TV de konuğumdu.

Yolların durumundan, dairenin yapısı, personel ve trafikle ilgili yapılabileceklere kadar pek çok konuyu konuştuk.

İşte konuşulanların bir özeti;

'Karayolları işlevini yitirmemesi gereken bir kurumdur. Karayolları Dairesinin görevleri ve kadrosu yasa ile belirlenmiştir. Bunlar tam olarak yerine getirilmiyor. 350 işçi, 95 memur olması gerek. Bugün 150 kişi kalmış. Bu sayıyla size verilen görevleri yerine getiremezsiniz.

Şube amirleri tayinlerini yeni aldı. Bu kadroların altları doldurulmalı. Bizde toplanan vergiler denk bütçeye yetmiyor. Karayolları gibi, Su Dairesi gibi dairelerinin kadrolarını zayıflatırsanız, halka kalitesiz hizmet verirsiniz.

Su projesi için kazılar yapıldı, projeler uygulandı. Su Dairesi etkin aktör olamadı. Çünkü içi boş, Karayolları da işin içinde olmalıydı. Bu daireler, kurumlar güçlü olmalı. Yoksa başıboşluk olur, devlette başıboşluk olmamalı.

Bunları tüm ilgililere bildirdik, çalışmalarını yaptık. Bu kurumlar her türlü olumsuzlukta kamusal görev yapıyor. Devletin memuru, işçisi, makinesi boş durmaz.

Birçok konuda çalışmalar yaptık. Nerede ihtiyaç artıyor, nasıl bir planlama yapılacak. Hepsi belirlendi. 2010 ve 2015 yılında sayımlar yaptık. Araç sayılarının artacağı, yenilenmesi gereken yollar, hangi bölgelerde yol yapılması gerektiği, hangilerinin çift yol olmasının önerildiği belirlendi.

İhale yasasının yapılması aylarca sürdü. Müteahhitler Birliği eylem yaptı. Mali protokoller gecikti. Bunlar bizim dışımızda, bu işleri yavaşlattı, engelledi.

Seyrüsefer ve kameralardan toplanan kaynak maaşlara gidiyor. Bunu herkes biliyor. Yollar hepimizin ortak noktasıdır. Ve yolları mahveden ağır vasıtalardır. Bir yolun miadı 20 yıldır. Mesela, Girne-Lefkoşa yolu 20 yıllık bir yoldur. Ve yenilenmelidir.

Şoförlük ehliyet almak değil, her koşulda emniyetli araç kullanabilmektir. Eğitim olsa, trafikte facebook veya maillerde gezinme yapılmaz.

Trafikte cep telefonu kullanılması belirli bir süreden sonra sadece acil aramalar dışında durdurulabilir. Bu mümkün bir öneridir. Hata yapanın canı yanmalı. Gerçek anlamda, eğitim, denetim ve ceza şart.'

KKTC'de trafik terörü var.

Bu terörü besleyen çok da faktör mevcut.

Altyapı, yollar, kuralsızlık, denetimsizlik, suiistimal ve insan faktörü.

Hepsi iç içe olunca sonuç ortada.

Teknik daire ve kurumlarda yapılacak personel alımı, atanacak üst düzey görevliler mutlaka işin içinden gelen, bilgi ve tecrübe sahibi insanlardan oluşmalı.

Herkesin, her işten anladığı bir devlet yönetimi olabilir mi?

Yapılacak iş çok, yeter ki niyet olsun, daha fazla geç kalmadan bir yerlerden başlamak gerek. 

21/12/2016 10:45
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: erçin şahmaran
MANŞETLER

HK Erçin Şahmaran

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.