Advertisement

Advertisement

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası Ercan için uyardı

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası Başkanı Kürşad Hüdaverdioğlu, Filo Jet faciasının ardından yaptığı açıklamada Ercan’daki personel ve teknik altyapı sorunlarına dikkat çekerek, “Emniyet, bir facia yaşandıktan sonra soruşturma açmak değil; facia yaşanmadan önce tehlikeyi görmek ve önlem almaktır” dedi.

YAYIN TARİHİ:
Haberi dinle
Butona tıklayın: oynat / duraklat
Hazır
ads ads
04/09/2026

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası Ercan için uyardı

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası Başkanı Kürşad Hüdaverdioğlu, Filo Jet faciasının ardından yaptığı açıklamada, Ercan Havalimanı ve hava trafik hizmetlerindeki teknik altyapı, personel, bakım ve denetim sorunlarının yıllardır gündeme getirildiğini belirterek, “Bir facia yaşandıktan sonra değil, yaşanmadan önce önlem alınmalıdır” dedi.

Filo Jet kazasında hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine başsağlığı dileyen Hüdaverdioğlu, arama kurtarma çalışmalarında görev alan personele ve operasyon sırasında hava trafiğinin güvenli şekilde sürdürülmesini sağlayan çalışanlara teşekkür etti.

Kazayla ilgili adli sürecin devam ettiğini ve sorumluluk konusunda hüküm vermenin kendi görevleri olmadığını belirten Hüdaverdioğlu, asıl sorulması gereken soruların kazadan önce sorulması gerektiğini ifade etti.

Hüdaverdioğlu, Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası olarak yıllardır personel eksikliği, yaşlanan teknik sistemler, radar, telsiz ve haberleşme altyapısı, yedekleme ve bakım sorunları ile Hava Trafik Kontrol Merkezi ve SMART binasının durumunu gündeme getirdiklerini söyledi.

“Personelin fedakârlığı bir devletin emniyet sistemi olamaz” diyen Hüdaverdioğlu, Ercan’daki hava trafik sisteminin 2009 yılında kurulduğunu ve yaklaşık 17 yıldır aynı sistem ve ekipmanlarla hizmet verilmeye çalışıldığını belirtti. En basit bilgisayar ekipmanlarının, hatta zaman zaman bir mouse’un dahi temin edilmesinde sorun yaşandığını ileri sürdü.

SMART Hava Trafik Kontrol Merkezi'nin de ciddi bakım ve yenileme ihtiyacı bulunduğunu savunan Hüdaverdioğlu, merkezi yangın söndürme sistemlerinin çalışmadığını, kullanılan özel yangın söndürme gazlarının kullanım sürelerinin geçtiğini, çatılarda su sızıntıları bulunduğunu ve ısıtma-soğutma sistemlerinin yenilenme noktasına geldiğini iddia etti.

Hüdaverdioğlu, Sivil Havacılık Dairesi araçlarının bir bölümünün ekonomik ve teknik ömrünü doldurduğunu, teknik personelin dağlardaki telsiz ve haberleşme vericilerine ulaşmak için eski araçlarla zorlu bölgelere gitmek zorunda kaldığını belirtti. Teknik personelin ihtiyaç duyduğu bazı temel el aletlerini dahi kendi imkânlarıyla temin ettiğini öne sürdü.

Ercan itfaiyesi için kapasite uyarısı

Ercan Havalimanı’nın zaman zaman büyük gövdeli “heavy” uçaklara hizmet verdiğine dikkat çeken Hüdaverdioğlu, havalimanının ilan edilen CAT 9 yangınla mücadele kapasitesinin fiilen karşılanıp karşılanmadığının sorgulanması gerektiğini söyledi.

İtfaiye araçlarının önemli bölümünün eski olduğunu savunan Hüdaverdioğlu, mevcut araçların CAT 7 seviyesindeki müdahaleyi dahi hangi koşullarda karşılayabileceğinin gerçek bir uygulamayla ortaya konulması gerektiğini ifade etti.

“Hava trafik hizmetlerini kim denetledi?”

Hüdaverdioğlu, Türkiye Cumhuriyeti Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile KKTC Sivil Havacılık Dairesi arasında imzalanan protokol kapsamında 29 Haziran-1 Temmuz 2026 tarihleri arasında Ercan Havalimanı’nda gerçekleştirilen havacılık güvenliği denetimine de dikkat çekti.

Denetimde havalimanı girişleri, güvenlik kontrolleri, kamera ve gözetleme sistemleri, personel ve araçların kontrollü alanlara girişleri ile terminal ve hava tarafındaki güvenlik uygulamalarına ilişkin eksiklikler tespit edildiğini belirten Hüdaverdioğlu, bazı sorunların hava kargo taşımacılığını da etkilediğini söyledi.

Ancak söz konusu denetimin hava trafik hizmetlerinin teknik ve operasyonel emniyet denetimi olmadığını vurgulayan Hüdaverdioğlu, “Peki hava trafik hizmetlerini kim denetledi?” diye sordu.

Radar, telsiz, haberleşme ve yedek sistemlerin yanı sıra teknik cihazların ekonomik ömürleri, Hava Trafik Kontrol Merkezi'nin durumu ve personel sayısının bağımsız uzman ekipler tarafından kapsamlı şekilde denetlenmesi gerektiğini belirtti.

Hüdaverdioğlu, “Kapılar, kameralar, personel girişleri ve terminal uygulamaları tek tek incelenebiliyorsa, gökyüzündeki yüzlerce insanın hayatını doğrudan ilgilendiren radarın, telsizin, haberleşmenin, yedek sistemlerin ve hava trafik hizmetlerinin de aynı ciddiyetle incelenmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Filo Jet kazası sonrası “kim suçlu?” sorusunun sorulmasını istemediklerini belirten Hüdaverdioğlu, esas amaçlarının kazalar meydana gelmeden önce risklerin ortadan kaldırılması olduğunu vurguladı.

Hüdaverdioğlu açıklamasını, “Bir gün çıkıp ‘Biz söylemiştik’ demek istemiyoruz. Biz haklı çıkmak istemiyoruz. Biz önlem alınmasını istiyoruz. Çünkü havacılıkta gerçek başarı, bir facianın ardından sorumluyu bulmak değil, o facianın hiç yaşanmamasını sağlamaktır” sözleriyle tamamladı.

YAYIN TARİHİ:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad ad
TAGS: Ercan Havalimanı, Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası, Kürşad Hüdaverdioğlu
MANŞETLER

HK KIBRIS

Advertisement
© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.