Advertisement

Advertisement

Hristodulidis 23 Eylül’de BM Genel Kurulu’na hitap edecek

YAYIN TARİHİ:
Haberi dinle
Butona tıklayın: oynat / duraklat
Hazır
ads ads
11/09/2026

Hristodulidis 23 Eylül’de BM Genel Kurulu’na hitap edecek

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayımlanan geçici konuşmacı listesine göre, Rum Lider Nikos Hristodulidis, 23 Eylül’de New York’ta BM Genel Kurulu’na yıllık konuşmasını yapacak.

Hristodulidis, 23 Eylül sabah oturumunda konuşması planlanan 21 isim arasında 14’üncü sırada yer alıyor. BM Genel Kurulu’nun üst düzey görüşmeleri kapsamında, üye devletlerin temsilcileri hafta boyunca Genel Kurul kürsüsünden uluslararası topluma seslenecek.

Kıbrıs açısından yakından takip edilecek diğer konuşmalar arasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in hitapları da bulunuyor.

Erdoğan’ın 22 Eylül sabah oturumunda dördüncü konuşmacı olarak kürsüye çıkması, Miçotakis’in ise 24 Eylül öğleden sonraki oturumda konuşması öngörülüyor.

BM Genel Kurulu’nun ilk konuşmasını Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva yapacak. ABD Başkanı Donald Trump ise ikinci sırada kürsüye çıkacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 22 Eylül sabah oturumunun sondan bir önceki konuşmacısı olması planlanıyor. Hristodulidis’in konuşacağı 23 Eylül’de Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara ve İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan gibi isimler de Genel Kurul’a hitap edecek. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de aynı gün konuşacak.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun 24 Eylül sabah oturumunun son konuşmacısı olması beklenirken, Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa ile İrlanda Başbakanı Micheál Martin de aynı gün kürsüye çıkacak.

Çin Devlet Başkan Yardımcısı Han Zheng, 26 Eylül’de günün ilk konuşmasını yapacak. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar da aynı gün Genel Kurul’a hitap edecek.

Genel Kurul’daki konuşmaların 28 Eylül sabahı Yeni Zelanda temsilcisinin hitabıyla tamamlanması öngörülüyor.

Geçen yıl Kıbrıs sorunu öne çıkmıştı

Geçen yılki BM Genel Kurulu’nda Erdoğan, Hristodulidis ve Miçotakis’in konuşmalarında Kıbrıs sorunu önemli yer tutmuştu.

Erdoğan, Kıbrıs sorununda çözümün “federal model üzerine inşa edilemeyeceğini” savunmuş ve federal çözüm girişimlerinin Kıbrıs Rum tarafının tutumu nedeniyle başarısız olduğunu ileri sürmüştü.

Erdoğan ayrıca, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni dışlayan Doğu Akdeniz projelerinin başarılı olamayacağını belirtmişti.

Hristodulidis ise geçen yıl BM kürsüsünden Erdoğan’a sert ifadelerle yanıt vermişti. Türkiye’yi “barış ve hesap verebilirlik konusunda dünyaya vaaz verirken kendi eylemlerini görmezden gelmekle” suçlayan Hristodulidis, güç kullanımı sonucu ortaya çıkan hukuka aykırı durumların tanınamayacağını savunmuştu.

Hristodulidis, Erdoğan’a müzakereler yoluyla kapsamlı bir çözüme katkı koyma çağrısında bulunarak, Kıbrıs’ın siyasi eşitliğe dayalı iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temelinde yeniden birleşmesini istediğini belirtmişti.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis de konuşmasında Kıbrıs konusuna değinmiş; Türkiye’yi “yasadışı işgal ve askeri işgali sürdürmekle” suçlamıştı. Miçotakis, Yunanistan’ın Kıbrıs’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne bağlılığını yineleyerek, iki bölgeli ve iki toplumlu federasyon temelindeki çözümü desteklediklerini ifade etmişti.

YAYIN TARİHİ:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad ad
TAGS: BM Genel Kurulu, Kıbrıs sorunu, Nikos Hristodulidis
MANŞETLER

HK KIBRIS

Advertisement
© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.