İncirli: ''Kaynak bulabilmek için insanların ceplerine yöneldiler''
Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Meclis’te görüşülen hayat pahalılığına ilişkin yasa tasarılarını sert sözlerle eleştirerek hükümeti hazırlıksız ve plansız olmakla suçladı, erken seçim çağrısını yineledi.
31/03/2026
Cumhuriyet Meclisi’nde dün yaşanan gelişmeler ve hayat pahalılığına ilişkin yasa tasarıları, Sıla Usar İncirli tarafından sert sözlerle değerlendirildi. Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı İncirli, hükümetin tutumunu eleştirirken erken seçim çağrısını yineledi; ekonomik, sosyal ve siyasal sonuçlara dikkat çekti.
“Erken seçime gidilmeli. Başka türlü bu çıkışı biz görmüyoruz”
İncirli, konuşmasına sürecin genel değerlendirmesiyle başlayarak çıkış yolunun erken seçim olduğunu vurguladı. Hayat pahalılığının dondurulmasına yönelik yasa tasarılarının geçtiğimiz hafta komitede ele alındığını hatırlatan İncirli, hükümetin hiçbir soruya yanıt vermediğini ve herhangi bir mali etki analizi ortaya koyamadığını söyledi.
Toplumun geniş kesimlerinden kesilecek kaynağın nerede kullanılacağının açıklanmadığını belirten İncirli, “defalarca sorulduğu halde herhangi bir cevap alınamadı” dedi. Bu durumun, hükümetin hazırlıksız ve plansız hareket ettiğini açıkça ortaya koyduğunu ifade etti.
“Büyük bir panik içerisinde kaynak bulabilmek için insanların ceplerine yöneldiler”
Toplumdan gelen tepkinin büyük olduğunu dile getiren İncirli, hükümetin bu reaksiyonu öngöremediğini ve sürece hazırlıksız yakalandığını söyledi. Meclis önünde yaşanan eylemlere dikkat çeken İncirli, yaşanan olaylarda polislerin yaralandığını, bir polisin dikişlerinin milletvekilleri tarafından atıldığını belirterek bu görüntülerin “ülkeye yakışmadığını” ifade etti.
Sorunların diyalogla çözülebileceğini vurgulayan İncirli, hükümeti “konuşmayı bilmemekle” eleştirdi. Yasa tasarılarının hayata geçmesi halinde toplumun çok geniş kesimlerinin doğrudan etkileneceğini belirterek, sosyal adaletin ve toplumsal eşitliğin zarar göreceğini söyledi.
“Bu yasa tasarıları geçtikten sonra zamlar birbiri ardına sıralanacaktır”
Ekonomik sonuçlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan İncirli, yasa tasarılarının ardından zamların peş peşe geleceğini ve enflasyonun daha da artacağını savundu. Hayat pahalılığı ödeneğinin dondurulması halinde halkın ciddi şekilde ezileceğini belirten İncirli, üretim ve hizmet sektörlerinin de ayakta kalmakta zorlanacağını dile getirdi.
Ekonomide daralma yaşanacağını, bunun da işsizlik ve yoksulluğu tetikleyeceğini ifade eden İncirli, sürecin zincirleme krizlere yol açacağını söyledi. Emeklilerin ciddi geçim sıkıntısı yaşayacağını ve yeni emekli olacakların büyük hak kayıplarına uğrayacağını da sözlerine ekledi.
“Bu hükümet halkına saldıran bir hükümet olmuştur”
İncirli, hükümetin kriz yönetimini de sert sözlerle eleştirdi. Dünyada ülkelerin kriz dönemlerinde halkını korumaya çalıştığını, ancak mevcut hükümetin bunun tersine hareket ettiğini savunan İncirli, “en kolay yolu seçerek doğrudan halka yöneldiklerini” söyledi.
Hükümeti yolsuzluk, usulsüzlük ve liyakatsizlikle de suçlayan İncirli, bu durumun ekonomiyi daha da kötüleştirdiğini ve devlet kurumlarına zarar verdiğini ifade etti. Güven ortamının ortadan kalktığını belirten İncirli, hükümetin ne yaptığının farkında olmadığını savundu.
İncirli, yasa tasarılarının derhal geri çekilmesi gerektiğini vurgulayarak, istişare ve ortak akıl çağrısını yineledi. Ancak mevcut hükümetin bu süreci yönetemeyeceğini düşündüklerini ifade eden İncirli, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin talebinin net olduğunu belirtti:































































































































































































