Advertisement

Advertisement

İncirli: “Savaşı Bahane Etmeyin, Ekonominin Sorumlusu Hükümettir”

Cumhuriyet Meclisi’nde konuşan CTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, hükümetin hayat pahalılığı ödeneği ve ekonomik politikalarını sert sözlerle eleştirerek, krizin sorumluluğunun savaş değil, yönetim anlayışı olduğunu vurguladı.

YAYIN TARİHİ:
Haberi dinle
Butona tıklayın: oynat / duraklat
Hazır
ad ads ads
23/03/2026

İncirli: “Savaşı Bahane Etmeyin, Ekonominin Sorumlusu Hükümettir”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, hükümetin hayat pahalılığı ödeneğine ilişkin kararını ve ekonomik politikalarını eleştirdi.

İncirli, Orta Doğu’daki savaşın ekonomik gerekçe olarak öne sürülmesine karşı çıkarak, ülkedeki mali tablonun savaş öncesinde de kötü olduğunu vurguladı.

“Savaşı bahane etmeyin”

İncirli, hükümetin ekonomik kararlarını Orta Doğu’daki savaşla gerekçelendirmesine tepki gösterdi.

Savaşın ülkeyi etkilediğini kabul ettiğini ancak kamu maliyesindeki kötü durumun savaş öncesinde de mevcut olduğunu dile getiren İncirli, ekonomik tablonun sorumluluğunun yönetim anlayışından kaynaklandığını ifade etti.

Hükümetin açık bir şekilde ekonomiyi yönetemediğini kabul etmesi gerektiğini söyleyen İncirli, kamu kaynaklarının yanlış kullanıldığını, borçlanmanın arttığını ve faiz yükünün toplumun üzerine bırakıldığını belirtti.

Ekonomik sıkıntıların temelinde uzun süredir devam eden yanlış politikaların bulunduğunu ifade eden İncirli, savaşın bu tabloyu açıklamak için yeterli bir gerekçe olmadığını kaydetti.

“Üç ay verilecek, dokuz ay verilmeyecek”

Hayat pahalılığı ödeneğine ilişkin düzenlemeye değinen İncirli, yapılan planlamanın çalışanlar açısından ciddi sonuçlar doğuracağını söyledi.

Mevcut düzenlemeye göre üç ay boyunca hayat pahalılığı ödeneğinin verileceğini, ardından dokuz ay boyunca ise bu ödeneğin yansıtılmayacağını ifade eden İncirli, bunun doğrudan alım gücünü etkileyeceğini vurguladı.

Savaş öncesinde de yüksek enflasyon, bütçe açığı ve borçlanma sorunlarının bulunduğunu hatırlatan İncirli, bu koşullarda alınan kararların toplum üzerindeki etkisinin daha ağır olacağını dile getirdi.

Enflasyonun artmaya devam edeceğini, buna karşılık hayat pahalılığı ödeneğinin devre dışı bırakılmasının vatandaşın korunmasız kalmasına yol açacağını belirtti.

“Zamları yapacaksınız, kalkanı kaldıracaksınız”

İncirli, hükümetin ekonomik yaklaşımının zamlar üzerinden şekillendiğini savundu.

Henüz zamların tam olarak yansıtılmadığını ancak önümüzdeki süreçte artışların devam edeceğini ifade eden İncirli, bu artışların ardından enflasyonun daha da yükseleceğini söyledi.

Bu süreçte vatandaşın en önemli koruma mekanizması olan hayat pahalılığı ödeneğinin kaldırılmasının alım gücünü ciddi şekilde zayıflatacağını belirten İncirli, bu durumun özellikle sabit gelirli kesimler üzerinde ağır sonuçlar doğuracağını dile getirdi.

Elektrik, kira ve temel ihtiyaçların nasıl karşılanacağı sorusunun ortada olduğunu vurgulayan İncirli, bu kararların geniş kesimleri doğrudan etkileyeceğini ifade etti.

“Bu yıkımı durduracağız, memleketi adım adım tamir edeceğiz”

İncirli, konuşmasının son bölümünde mevcut ekonomik tablonun sorumluluğunun hükümete ait olduğunu belirtti.

Kamu görevlilerinden emeklilere, sigortalılardan tüm ücretli kesimlere kadar herkesin alınan kararlardan etkileneceğini ifade eden İncirli, mevcut yönetim anlayışının ülkeyi daha kırılgan hale getirdiğini söyledi.

Ekonominin daha iyi yönetilmesi halinde ülkenin krizlere karşı daha dirençli olabileceğini dile getiren İncirli, mevcut durumun yönetim hatalarının sonucu olduğunu kaydetti.

İncirli, hükümet değişikliği halinde ortaya çıkan ekonomik ve mali tablonun düzeltilmesi için adım adım çalışma yürütüleceğini belirterek, oluşan “yıkımın” giderilmesi için hazırlıklı olduklarını ifade etti.

YAYIN TARİHİ:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
TAGS:
MANŞETLER

HK KIBRIS

Advertisement
© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.