Özgür’den kamu maliyesi uyarısı: İç Borç 2027’de 100 Milyarı Aşabilir
08/06/2026
Haber Kıbrıs ekranlarında Muazzez Gazihan’ın sunduğu Haber ve Ötesi programına konuk olan iş insanı ve eski Maliye Bakanı Birikim Özgür, kamu maliyesindeki tabloya ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Özgür, ülkede artık geçici gelir artışlarıyla övünmek yerine, borç sarmalını durduracak yapısal adımların konuşulması gerektiğini söyledi.
Özgür, devlet gelirlerindeki artışın tek başına başarı göstergesi sayılamayacağını belirterek, esas meselenin gelir-gider dengesinin kalıcı biçimde kurulması olduğunu vurguladı. Bugünkü tabloda devletin sürekli borçlanma ihtiyacı içinde olduğunu söyleyen Özgür, “Borçlanma ihtiyacı varsa orada anomali var, kanserli bir şey var. Onu ameliyat etmeniz lazım” dedi.
“Devlet de kredi kartı borcunda ipin ucunu kaçırmış durumda”
Birikim Özgür, borçlanmanın herkesin kendi hayatından bildiği bir tehlike olduğunu belirterek, aile bütçesinde olduğu gibi devlet bütçesinde de kontrolsüz borcun ağır sonuçlar doğurduğunu söyledi. İç borcun 30 milyar TL’yi aştığını, yıl sonunda bunun 60 milyar TL’yi, 2027 sonunda ise 100 milyar TL’yi aşabilecek bir seviyeye çıkabileceğini ifade eden Özgür, mevcut yapının sürdürülebilir olmadığını kaydetti.
“Gelir artışı enflasyondan mı, üretimden mi geliyor?”
Özgür, Maliye Bakanlığı’nın devlet gelirlerindeki artışı başarı olarak sunduğunu ancak bu artışın kaynağının doğru analiz edilmesi gerektiğini söyledi. Eğer gelir artışı üretimden değil de yalnızca fiyatların seviyesindeki artıştan kaynaklanıyorsa bunun tehlikeli bir durum olduğunu belirten Özgür, “Gelirlerin artıyor olması pozitif bir şeydir ama bugünkü koşullarda bu artış ekonominin güçlendiği anlamına gelmiyor” dedi.
“Türkiye ile ilişkiler iyi diye bu sorun çözülmez”
Borç sorununda yalnızca Türkiye ile iyi ilişkiler vurgusuna yaslanmanın gerçekçi olmadığını söyleyen Özgür, Ankara’nın uzun süredir KKTC’ye, kendi bütçe sorunlarını kendi içinde çözmesi gerektiği mesajını verdiğini ifade etti. Türkiye’den destek gelmesinin önemli olduğunu ancak bu desteğin, yapısal sorunlar çözülmeden kalıcı sonuç yaratamayacağını vurgulayan Özgür, “Türkiye çuvalla para getirip önümüze yığsa bile, mevcut yapı devam ettiği sürece birkaç ay sonra aynı sıkıntıyla yine karşı karşıya kalırız” diye konuştu.
“Bir an önce seçim şart”
Özgür, yeni hükümetin 2027 bütçesini hazırlamasının kritik olduğunu, seçim geciktikçe borç yükünün daha da büyüyeceğini söyledi. Ekim, Aralık ya da Ocak aylarında yapılacak seçimin siyasi boyutunun yanında mali açıdan da büyük önem taşıdığını vurgulayan Özgür, “Bu enkazın ortadan kaldırılabilmesi için bir an önce erken seçim şart” dedi.




























































































































































































