Şahiner: “Söz verilen yol, okul, hastane ihaleleri ortada yok”
21/04/2026
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda konuşan CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner, hükümetin ülkeyi ekonomik açıdan ağır bir tabloya sürüklediğini savunarak, ortaya çıkan durumu “giderayak bırakılan enkaz” olarak nitelendirdi. Şahiner, savaşın KKTC’ye doğrudan yansımadığını ancak ekonomik tablonun savaş sonrası bir enkazı andırdığını söyledi.
Şahiner, özellikle maliye yönetimi üzerinden hükümete yüklenerek, geçmişte “borçlanmadan iğne iplik alamayan maliye” eleştirisinin yapıldığını, bugün ise gelinen noktada “borcu borçla kapatan, o borç için yeniden borçlanan” bir yapı ortaya çıktığını ifade etti. Son dönemde borç yükünün artık 2027’ye sarkıtıldığını belirten Şahiner, hükümetin kendi döneminde ödeyemediği yükü gelecek hükümetin omzuna bıraktığını savundu.
“Aylık 5 milyar liranın altında borçlanma şansı kalmadı”
Şahiner, mevcut tablo değişmezse hükümetin yıl sonuna kadar her ay yaklaşık 5 milyar TL civarında borçlanmak zorunda kalacağını öne sürdü. Bunun da yıl sonunda 40 milyar TL’nin üzerinde bir borç stokunun yeni hükümete devredilmesi anlamına geleceğini söyledi.
2026 bütçesinin daha hazırlanırken iflasın bütçesi olduğunu söylediklerini hatırlatan Şahiner, bugün hükümet üyelerinin de bütçedeki açığı dolaylı biçimde kabul ettiğini savundu. Gelir tahminlerinin gerçekçi olmadığını, bütçe açığının olduğundan düşük gösterilmeye çalışıldığını iddia etti.
“Söz verilen yol, okul, hastane ihaleleri ortada yok”
Şahiner, bütçede yer verilen ve mahalli kaynaklarla yapılacağı açıklanan yol, okul ve hastane projelerinin de ortada olmadığını söyledi. Merkezi İhale Komisyonu’nun önüne gelmesi gereken ihalelerin açılmadığını belirten Şahiner, yıl başında verilen sözlerin karşılığının bulunmadığını ifade etti.
Bu nedenle mevcut bütçenin yalnızca maaş ve zorunlu ödemeleri bile karşılamakta zorlanan bir yapı haline geldiğini savunan Şahiner, hükümetin yatırım programını da fiilen rafa kaldırdığını öne sürdü.
“Maliyenin bu hale gelmesinin nedeni birkaç şirkete sağlanan imtiyazlar”
Şahiner, maliyenin içine düştüğü durumun temel nedenlerinden birinin, birkaç şirkete sağlanan vergi ayrıcalıkları ve imtiyazlar olduğunu savundu. Hükümetin kamu yararını değil, belli şirketlerin çıkarlarını gözettiğini ileri süren Şahiner, bu tercihler nedeniyle ödeme dengelerinin altüst olduğunu söyledi.
Bugün gelinen noktada, zar zor ayakta duran işletmelere yeni vergisel yükler getirilerek açığın kapatılmaya çalışıldığını ifade eden Şahiner, bunun da çözüm olmayacağını savundu.
“Santral vurulmadı ama patladı”
Konuşmasında KIB-TEK ve Teknecik Elektrik Santrali’ndeki duruma da değinen Şahiner, ülkede füze saldırısı yaşanmadığını ama santrallerin buna rağmen patladığını söyledi. EYH üzerinden yapılan bakım ihalesinde işi alan firmanın başka bir taşerona yöneldiğini, bakım gören makinelerin ise kısa süre içinde arıza verdiğini anlattı.
Şahiner, 6 bin saat garanti verilmesi gereken makinelerin bin saat bile dolmadan patladığını savunarak, bunun ciddi biçimde soruşturulması gereken bir tablo olduğunu söyledi. İki makinenin peş peşe arıza verdiğini, üçüncü makinenin de aynı risk nedeniyle durdurulduğunu ifade etti.
“Elektrik kesintileri daha yaz gelmeden başladı”
KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı’nın “karanlıkta kalınmayacak” yönündeki açıklamalarını da eleştiren Şahiner, daha yaz ayları başlamadan elektrik yetersizliği kaynaklı kesintilerin yaşandığını söyledi.
Elektrik tüketiminin en düşük olduğu bahar döneminde bile kesinti yaşandığını belirten Şahiner, yaz aylarında pik tüketimin bugünün üç katına çıkacağını, buna rağmen hükümetin ve kurum yönetiminin tabloyu hafife aldığını savundu.
“UBP’liler bile bu hükümetin gitmesi için gün sayıyor”
Şahiner, konuşmasının sonunda hükümetin artık toplumda güven kaybettiğini savundu. UBP tabanında dahi mevcut yapıya yönelik ciddi rahatsızlık bulunduğunu öne süren Şahiner, hükümetin ülkeye daha fazla zarar vermeden gitmesi gerektiğini ifade etti.
CTP’li vekil, ülkenin ekonomik, mali ve yapısal olarak ağır bir tabloyla karşı karşıya olduğunu belirterek, erken seçimin artık kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.































































































































































































