Toros: Schengen’e katılım adadaki bölünmüşlüğü artırmamalı
16/07/2026
CTP Milletvekili Fikri Toros, Avrupa Komisyonu'nun Kıbrıs'ın Schengen üyeliğine ilişkin teknik değerlendirmeleri tamamlayarak dosyayı Avrupa Birliği Konseyi'nin gündemine sevk ettiğini açıkladı.
Toros, Kıbrıs sorunu çözümsüzlüğünü korurken sürecin dikkatle ele alınması gerektiğini belirtti.
Toros, Schengen üyeliğinin temel amacının bölge içinde sınır güvenliğini güçlendirmek ve serbest dolaşımı kolaylaştırmak olduğunu belirterek, Kıbrıs'ta en kritik konunun adanın fiili bölünmüşlüğü nedeniyle ortak dış sınır yönetiminin nasıl uygulanacağı olduğunu ifade etti.
Avrupa Komisyonu yetkililerinin Yeşil Hat'ın Schengen'in dış sınırı olmayacağını açıkladığını belirten Toros, buna rağmen uygulamada kişilerin ve malların Yeşil Hat Tüzüğü kapsamındaki dolaşımını etkileyecek yeni düzenlemelerin gündeme gelebileceğini söyledi.
Bu düzenlemeler olmadan Schengen kurallarının uygulanmasının oldukça zor, hatta imkânsız olacağını savunan Toros, konunun teknik olmanın ötesinde siyasi ve hukuki boyut taşıdığına dikkat çekti.
Toros, mevcut siyasi koşullar altında Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesindeki geçişler ile iki toplum arasındaki ticaret ve temasların olumsuz etkilenmemesinin büyük önem taşıdığını belirtti.
Ayrıca, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin kapsamlı çözüme yönelik girişimlerine zarar verecek veya taraflar arasında yeni güven sorunları yaratacak uygulamalardan kaçınılması gerektiğini ifade etti.
Avrupa Birliği'nin Kıbrıs Türk toplumunun haklarını ve adanın kendine özgü koşullarını gözeten dengeli bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini dile getiren Toros, atılacak adımların mevcut ayrılıkları derinleştirmek yerine kapsamlı çözüme ve taraflar arasında güvenin tesisine hizmet etmesi gerektiğini söyledi.
Schengen'e katılım sürecinin adadaki bölünmüşlüğü artırmaması gerektiğini vurgulayan Toros, "Schengen'e katılım kararı kapsamlı çözüme kadar bekletilmelidir. Böyle bir yaklaşım hem Schengen'in temel amaçlarına hem de Kıbrıs'ta kalıcı barış hedefine en iyi şekilde hizmet edecektir." ifadelerini kullandı.





























































































































































































