Axios: “Muhammed bin Selman Trump'tan Husilere saldırmasını istedi”
11/09/2026
Husilerin dün Kızıldeniz liman kenti Muha Limanı'na ulaşmasının ardından, bin Selman, Kızıldeniz'deki gerginlik nedeniyle Trump'tan ABD'nin Husilere saldırmasını istedi. Trump'ın söz konusu talebi reddettiği belirtildi
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın ABD Başkanı Donald Trump'ı arayarak, Yemen'deki İran destekli Husilere saldırı düzenlemelerini istediği ancak Trump'ın bu talebi reddettiği öne sürüldü.
Axios internet sitesinin isminin açıklanmasını istemeyen 2 ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman dün iki kez ABD Başkanı Trump'ı aradı.
Husilerin dün Kızıldeniz’deki önemli enerji ve ticaret güzergahlarından biri olan Babülmendeb Boğazı'na yakın stratejik öneme sahip Muha Limanı'na ulaşmasının ardından, bin Selman, Kızıldeniz'deki gerginlik nedeniyle Trump'tan ABD'nin Husilere saldırmasını istedi.
Yetkililer, Trump'ın bu talebi reddettiğini ve ABD'nin şu anda Husiler konusuna doğrudan dahil olmayı planlamadığını belirtti.
Ayrıca yetkililer, Trump yönetiminin şu anda Suudi Arabistan'a Husiler konusunda istihbarat desteği verdiğini kaydetti.
- ABD Merkez Kuvvetler Komutanı'nın Suudi Arabistan'da olduğu iddiası
Konuya yakın kaynaklar, son günlerde ABD'li askeri ve sivil yetkililerin, Suudi mevkidaşlarına, Trump'ın talimatı doğrultusunda odak noktalarının İran ve Hürmüz Boğazı olduğunu ve başka bir cepheden kaçındıklarını söylediğini aktardı.
Öte yandan konuya yakın kaynaklar ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Brad Cooper'in dün acil koordinasyon toplantıları için Suudi Arabistan'ı ziyaret ettiğini belirtti.
- Ne olmuştu?
Yemen'deki İran destekli Husiler (Ensarullah Hareketi), dün Kızıldeniz'deki önemli enerji ve ticaret güzergahlarından biri olan Babülmendeb Boğazı'na yakın stratejik öneme sahip Muha Limanı'na ulaşmıştı.
Bu durum, bölgedeki deniz trafiğine ilişkin endişeleri daha da artırmıştı.
Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu Sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki 8 Eylül'de, İran destekli Husilerin, Suudi Arabistan'ın Ebha, Hamis Muşayt, Cazan ve Necran kentlerindeki sivil ve ticari tesislere düzenlediği saldırıda 73 kişinin yaralandığını bildirmişti.
Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana başta olmak üzere Yemen'in bazı bölgelerinin kontrolünü elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu ise Mart 2015'ten bu yana Yemen hükümetine destek veriyor.









































































































































































































