Bakanlık açıkladı: İlaç ve Eczacılık Dairesi’ndeki soruşturmanın nedeni ihbarlar
Sağlık Bakanlığı, İlaç ve Eczacılık Dairesi’ndeki bir personelin görevlendirilmesine ilişkin tartışmalar üzerine açıklama yaptı.
25/09/2026
Sağlık Bakanlığı, Yenidüzen gazetesinin 25 Eylül 2026 tarihli sayısında İlaç ve Eczacılık Dairesi’ndeki bir personelin görevlendirilmesine ilişkin yayımlanan haber üzerine açıklama yaptı.
Bakanlık, haberde kullanılan “Bozuk ilacı almayan görevli sürgün edildi” ifadesinin, soruşturmanın gerekçesini ve yapılan görevlendirmenin niteliğini doğru yansıtmadığını savundu.
Bakanlık: Soruşturma ihbarlar üzerine başlatıldı
Açıklamada, ilgili personel hakkında Sağlık Bakanlığı’na birden fazla ihbar ulaştığı, yapılan araştırmalarda açıklığa kavuşturulması gereken verilere rastlandığı ve bazı raporların ardından konunun Başbakanlık Denetleme Kurulu’na aktarıldığı belirtildi.
Bakanlık, söz konusu ihbarların doğrulanmış kabul edilmediğini ve personel hakkında peşin hüküm verilmediğini vurguladı.
Soruşturmanın, personelin dile getirdiği iddialar veya yaptığı bir şikâyet nedeniyle başlatılmadığını belirten Bakanlık, sürecin personelin kurum içerisinde kanunlara aykırı işlem ve davranışlarda bulunduğu yönündeki ihbarlar ile dairedeki verilerin denetlenmesi ihtiyacı üzerine başlatıldığını kaydetti.
Bu kapsamda Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun İlaç ve Eczacılık Dairesi’nde inceleme yapmak üzere davet edildiği ifade edildi.
Bakanlık, soruşturma açılmasının veya kurumun denetlenmesinin iddiaların doğrulandığı anlamına gelmediğinin de altını çizerek, herhangi bir sorumluluk bulunup bulunmadığının inceleme sonucunda elde edilecek bilgi, belge ve bulgular üzerinden değerlendirileceğini bildirdi.
“Personel aynı binada başka bir birimde görevlendirildi”
Açıklamada, ilgili personelin soruşturma süresince kamu görevinden uzaklaştırılmadığı ve aynı binada başka bir birimde görevlendirildiği belirtildi.
Bakanlık, söz konusu işlemin “sürgün” veya “kamu görevinden uzaklaştırma” olarak nitelendirilmesinin görevlendirmenin niteliğini doğru yansıtmadığını savundu.
Görevlendirme değişikliğinin personel hakkında kesinleşmiş bir suçluluk kararı anlamına gelmediği belirtilirken, Bakanlığın hem ihbarların araştırılmasını sağlamak hem de çalışanın haklarını gözeterek peşin hükümden kaçınmakla sorumlu olduğu ifade edildi.
Bakanlık ayrıca, personelin “bozuk ilaçları teslim almadığı için cezalandırıldığı” yönündeki anlatımın soruşturmanın gerekçesini farklı bir çerçevede sunduğunu ileri sürdü.
İlaç güvenliği iddialarına ayrı değerlendirme
Sağlık Bakanlığı, ilaçların taşınması, muhafazası, teslim alınması ve soğuk zincir koşullarına ilişkin iddialara da açıklamasında yer verdi.
İlaçların bozulduğu veya halk sağlığının tehlikeye atıldığı yönündeki iddiaların teknik kayıtlar ve yetkili makamların değerlendirmeleriyle ortaya konulması gerektiğini belirten Bakanlık, iddialar ile doğrulanmış bulgular arasında ayrım yapılması gerektiğini vurguladı.
Personel hakkında yürütülen soruşturmanın ilaç güvenliğine ilişkin iddiaları kendiliğinden doğrulamadığı gibi çürütmediği de kaydedildi.
Bakanlık, personel hakkındaki soruşturma ile ilaç güvenliğine ilişkin iddiaların ayrı başlıklar altında, kendi bilgi, belge ve teknik bulguları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Sendikalara çağrı
Açıklamada sendikaların çalışanların haklarını savunmasının, kamu hizmetlerindeki sorunları gündeme getirmesinin ve idareyi eleştirmesinin doğal olduğu ifade edilirken, çalışanların haklarını savunmanın haklarında Bakanlığa ulaşan ihbarların araştırılmasına engel olmadığı kaydedildi.
Sağlık Bakanlığı, Kamu-Sen Başkanı Güven Bengihan ve ilgili sendikalara, soruşturmanın konusunu dikkate almaları, ellerindeki bilgi ve belgeleri yetkili mercilerle paylaşmaları ve inceleme tamamlanmadan kesin hüküm içeren açıklamalardan kaçınmaları çağrısında bulundu.
Bakanlık ayrıca, denetimin bizzat Sağlık Bakanlığı tarafından talep edildiğini ve soruşturmanın dairedeki veriler ile personel hakkındaki ihbarlar üzerine başlatıldığını yineledi.
“Süreç yakın takipte”
Başbakanlık Denetleme Kurulu tarafından yürütülecek soruşturmanın yakın takipte olduğu belirtilen açıklamada, inceleme sonucunda ortaya çıkacak bilgi, belge ve bulgular doğrultusunda gerekli işlemlerin yapılacağı bildirildi.
Sağlık Bakanlığı, kendisine ulaşan ihbarların göz ardı edilmeyeceğini ancak herhangi bir kişi hakkında inceleme tamamlanmadan peşin hüküm verilmeyeceğini vurguladı.
Açıklamada, “Halk sağlığını koruma, kamu hizmetinin güvenilirliğini sağlama ve çalışanlarımızın haklarını gözetme sorumluluğumuzu sürdüreceğiz” ifadelerine yer verildi.
Bakanlık son olarak, açıklamasının yanıt verdiği haberle bağlantısı açık şekilde kurulacak biçimde yayımlanmasını ve bundan sonraki yayınlarda soruşturmanın dayanağı ile görevlendirmenin niteliğine ilişkin açıklamalarının dikkate alınmasını talep etti.





























































































































































































