Advertisement

Advertisement

Dolphin Tayfunu Japonya’yı vurdu: 6 yaralı, binlerce binada elektrik kesildi

YAYIN TARİHİ:
Haberi dinle
Butona tıklayın: oynat / duraklat
Hazır
ads ads
08/08/2026

Dolphin Tayfunu Japonya’yı vurdu: 6 yaralı, binlerce binada elektrik kesildi

Pasifik’te etkili olan Dolphin Tayfunu, Japonya’nın Okinawa Adası’nda hayatı olumsuz etkiledi. Şiddetli rüzgarların etkisiyle 5’i Okinawa’da, 1’i Kagoshima bölgesinde olmak üzere 6 kişi yaralandı. Elektrik hatlarında meydana gelen hasar nedeniyle 50 binden fazla binada enerji kesintisi yaşanırken, çok sayıda uçuş da iptal edildi.

RÜZGARIN HIZI 216 KİLOMETREYE ULAŞTI

Dolphin Tayfunu’nun Okinawa’yı etkisi altına almasıyla bölgede şiddetli rüzgar ve olumsuz hava koşulları görüldü. Saatteki hızı 216 kilometreye kadar çıkan rüzgarlar nedeniyle Okinawa’da 5, Kagoshima’da ise 1 kişi yaralandı.

Fırtınanın neden olduğu olumsuzluklar ulaşım ve enerji altyapısını da etkiledi. Kagoshima’da yaklaşık 39 bin, Okinawa’da ise 12 binden fazla binada elektrik kesintisi meydana geldi.

Havayolu şirketleri ANA ve Japan Airlines, güvenlik gerekçesiyle Okinawa seferlerinin bir bölümünü iptal etti.

ÇİN’DE ALARM SEVİYESİ YÜKSELTİLDİ

Dolphin Tayfunu’nun Pazar gecesi ile Pazartesi sabahı arasında Çin’in doğu kıyılarına ulaşması beklenirken, yetkililer olası sel ve toprak kaymalarına karşı hazırlıklarını artırdı.

Çin makamları tayfunu ikinci en yüksek seviye olan “turuncu kategori tayfun” olarak sınıflandırırken, acil müdahale seviyesini de 3’üncü dereceye yükseltti.

Çin Ulusal Meteoroloji Merkezi, tayfunun Zhejiang eyaletindeki Zhoushan ile Fujian eyaletindeki Fuding kentleri arasındaki bölgeden karaya ulaşmasının beklendiğini duyurdu.

Şanghay ve çevresindeki bazı bölgeler de dahil olmak üzere Çin’in doğusunda 12 Ağustos’a kadar kuvvetli yağış ve şiddetli rüzgarların etkili olacağı tahmin ediliyor.

LİMANLAR KAPATILDI, FERİBOTLAR DURDURULDU

Tayfunun yaklaşması üzerine Zhejiang kıyılarında alarm seviyesi en üst noktaya çıkarıldı. Bölgede liman faaliyetleri durdurulurken 162 feribot seferi iptal edildi. Fujian eyaletinde de feribot seferleri askıya alındı.

Yetkililer, deniz ulaşımının yanı sıra kara ve demir yolu taşımacılığında da tedbirleri artırdı.

HAVALİMANLARI VE DEMİR YOLLARINDA TEDBİR

Zhejiang’deki Ningbo Lishe Uluslararası Havalimanı, gece saat 23.30’dan itibaren operasyonlarını durduracağını ve Pazar günü tüm uçuşların askıya alınacağını açıkladı.

Şanghay’daki Yangshan Limanı’nda tahliye çalışmaları başlatılırken, Yangtze Nehri Deltası’ndaki bazı demir yolu seferlerinin de Pazar gününden itibaren geçici olarak durdurulacağı bildirildi.

TAYFUN TAYVAN’I DA ETKİLEDİ

Dolphin Tayfunu’nun etkileri Tayvan’da da hissedildi. Yerel yönetim, tayfun nedeniyle 78 uluslararası uçuşun iptal edildiğini açıkladı.

Adanın özellikle kuzey kesimlerinde hafta sonu boyunca şiddetli yağışların etkili olması beklenirken, yetkililer vatandaşları olumsuz hava koşullarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Tayfunun Japonya’dan Çin ve Tayvan’a uzanan geniş bir bölgede ulaşım, enerji ve denizcilik faaliyetlerini etkilemesi üzerine bölge ülkelerinde alarm ve hazırlık çalışmaları sürüyor.

YAYIN TARİHİ:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad ad
TAGS:
MANŞETLER

HK DÜNYA

Advertisement
© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.