Birikim Özgür: Bugün yapılan harcamaların bedelinin seçim sonrasında halka dönecek
07/10/2026
CTP’li eski Maliye Bakanı ve partinin milletvekili aday adayı Birikim Özgür, Nazar Erişkin’in hazırlayıp sunduğu Güne Dair programında seçim yasakları öncesinde alınan kararları, seçim sonrasında devralınacak mali tabloyu, KIB-TEK’in durumunu ve Türkiye ile ilişkileri değerlendirdi.
“SEÇİM EKONOMİSİNİN BEDELİ VAR”
Seçim yasakları öncesindeki Bakanlar Kurulu kararlarını eleştiren Özgür, bugün yapılan harcamaların bedelinin seçim sonrasında halka döneceğini savundu.
“Yapılan talanın bir bedeli var” diyen Özgür, seçim ekonomisinin ülkeye zarar verdiğini belirterek, “Seçim ekonomisi seçimden sonra daha yüksek zamlar demektir. Seçimden sonra birtakım vergilerin yükseltilmesi ve o açıkların telafi edilmesi anlamına gelir” ifadelerini kullandı.
KIB-TEK İÇİN “REFORM” MESAJI
KIB-TEK’in seçim sonrasında ciddi bir yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyacağını belirten Özgür, çözümün kurumun zararını elektrik faturalarına yansıtmak olmadığını söyledi.
Özgür, “Nihayetinde hedef enerji maliyetlerini düşürmektir” diyerek bunun için kapsamlı bir KIB-TEK reformuna ve yatırım planlamasına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Reformun özelleştirme anlamına gelmediğinin de altını çizen Özgür, kurumu “satıp savmadan, gücünü azaltmadan, kamusal niteliğini bozmadan” profesyonelleştirmek gerektiğini söyledi.
“TÜRKİYE İLE 3 YILLIK PROGRAMI KONUŞACAĞIZ”
“CTP iktidara gelirse Türkiye ile çalışamaz” söylemini reddeden Özgür, seçim sonrasında Türkiye ile ilişkiler konusunda izleyecekleri modele ilişkin de somut mesaj verdi.
KKTC’nin bir yıllık programlarla çözülemeyecek kadar ağır yapısal sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Özgür, “Üç yıllık orta vadeli program çerçevesine geri dönmeyi biz Türkiye ile konuşacağız” dedi.
Özgür, bu program kapsamında yapısal reformların hayata geçirilmesi için Türkiye’nin desteğinin ve katkısının talep edileceğini söyledi. Geçmişteki su ve fiber optik süreçlerini de hatırlatan Özgür, CTP’nin Türkiye ile çalışamayacağı yönündeki iddiaları “spekülasyon” olarak nitelendirerek; “ben de iddia ederim ki Türkiye bu hırsızlardan bizi kurtarın diyor” ifadelerini kullandı.
“DOĞALGAZ DA LAZIM, FİBER DE”
Türkiye’nin KKTC’ye yönelik enerji ve altyapı projelerinin bölgedeki stratejik gelişmelerle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirten Özgür, tartışmanın “Türkiye’nin projelerine karşı olmak ya da desteklemek” ikilemi üzerinden yürütülmesine karşı çıktı.
“Doğalgaz tabii ki gelsin” diyen Özgür, doğalgazın siyasi propaganda malzemesi yapılması yerine düzgün bir enerji piyasası oluşturulması, yerel altyapının hazırlanması ve enerjinin halka mümkün olan en uygun maliyetle ulaştırılması gerektiğini söyledi.
Özgür, “Fiber optik de lazımdır bize, doğalgaz da lazımdır. Enterkonneksiyon da elektrikte çok kritiktir” diyerek KKTC’nin bölgesel enerji ve bağlantı projelerinde kendi adımlarını atması gerektiğini vurguladı.
Özgür, iç yapının düzeltilmesiyle uluslararası projelerin doğru yönetilmesinin yalnızca KKTC açısından değil, bölgesel ölçekte Türkiye açısından da avantaj yaratabileceğini belirterek, “Eğer kartlar doğru oynanırsa” dedi.
İlgili Programı Aşağıdaki Linkten seyredebilirsiniz:
https://youtu.be/eMRGEN1C9Bc?si=6KWLdxQKhC3_nn2x































































































































































































