El-Sen’in Kıb-Tek’teki grevi üçüncü gününde… Tuğcu: “Şu an için bir uzlaşı yok”
07/10/2026
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası’nın (El-Sen), Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’ndaki genel grevi üçüncü gününde devam ediyor.
Bugün Kıb-Tek yönetimi ile El-Sen heyeti görüştü. Yaklaşık yarım saat süren Kıb-Tek Genel Müdürlüğü’ndeki görüşmeye, sendikadan Genel Başkan Ahmet Tuğcu, Genel Sekreter Hüseyin Peksever ve El-Sen Teknecik Bölge Başkanı Enver Enveroğlu katıldı.
Kurum tarafından ise görüşmede, Kıb-Tek Yönetim Kurulu üyeleri Ercan Turhan ve Özgür Arıkan ile Kıb-Tek Genel Müdürü Dalman Aydın yer aldı.
-“Şu an için bir uzlaşı yok… İstişare edip, bize bilgi vereceklerini söylediler”
Görüşme sonrasında Genel Müdürlük önünde basına açıklama yapan El-Sen Başkanı Ahmet Tuğcu, uzlaşı olmadığını söyledi.
Sendikanın taleplerini madde madde görüştüklerini kaydeden Tuğcu, “Taleplerimiz aynıdır. Taleplerimizin neden gerekli olduğunu daha detaylı bir şekilde görüştük. Şu an için bir uzlaşı yoktur. Kendileri bugün yapılan görüşme sonucunda istişare edip, bize bilgi vereceklerini söylediler.” dedi.
El-Sen’in aynı noktada olduğunu belirten Tuğcu, önceliklerinin iş sağlığı ve güvenliği olduğunu söyledi.
-El-Sen yetkilileri görüşme öncesi basın açıklaması yaptı
Sendika yetkilileri görüşme öncesinde basın açıklaması da yaptı.
-Tuğcu: “Bizim önceliğimiz iş güvenliğidir”
Basın açıklamasında ilk sözü El-Sen Başkanı Ahmet Tuğcu aldı. Bu sabah Genel Müdürlük önüne gelmeden önce iş kazasında yaralanan Kıb-Tek çalışanı Arif Özkıraç’ı ziyaret ettiğini belirten Tuğcu, Arif Özkıraç’ın hayati tehlikesi bulunmadığını ancak vücudundaki yanıktan dolayı enfeksiyon riski devam ettiği için yoğun bakımdaki özel odada tedavisinin devam ettiğini söyledi.
Talep ettikleri dört maddenin, karşılıklı imzalanan toplu iş sözleşmesi ve İş Yasası’na göre yetkililerin sorumluluğu olduğunu dile getiren Tuğcu, “Biz asli görevlerini yapmalarını istiyoruz.” dedi. İş güvenliği kurallarının uygulanması talebinin en önemli madde olduğunu vurgulayan Tuğcu, “Bugün Arif orada yatıyorsa, bunu yapmadınız diye yatıyor.” dedi.
Kıb-Tek tarafından dün akşam yapılan açıklamaya da işaret eden Tuğcu, “ ‘Gündemimizde terfiler, işe alım yoktur’ diyorlar. Onlar için iş güvenliği açıklaması bahsettiğim ilk iki konudan daha sonra geliyor. Bizim önceliğimiz ne terfidir ne personel alımıdır. Bizim önceliğimiz iş güvenliğidir.” diye konuştu.
İş güvenliği için malzemelerin alınabileceğinin söylendiğini dile getiren Tuğcu, “Nerededir kıyafetler, maskeler, ayakkabılar?” sorusunu sordu. Kıb-Tek Genel Müdürü Dalman Aydın’a seslenen Tuğcu, “İş Güvenliği Risk Analiz Raporlarını dört yıldır neden imzalamadın.?” diye sordu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na 2023 yılından beri kurumu denetlemesi için altı defa yazı yazdıklarını ifade eden Tuğcu, “Bizim grev sebebimiz budur.” dedi. Arif Özkıraç’ın yaralanmasına rağmen Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin hala kurumu denetlemediğini savunan Tuğcu, bu nedenle grevi sürdürmeye kararlı olduklarını belirtti, “Ben yedinci şehidi veremem.” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çalışanların iş güvenliği riski olmadığına dair rapor verilmeden ne Teknecik’te ne de sahada olacaklarını kaydeden Tuğcu, “Alın o sorumluluğu alabilirseniz, ben de grevi kaldırayım.” diye konuştu.
Tuğcu, terfilerin ise yasal olmadığını belirterek, kararı tanımadıklarını söyledi.
-Peksever: “Öncelikli görevimiz çalışanların ve halkın can ve mal güvenliğini korumak”
El-Sen Genel Sekreteri Hüseyin Peksever de, üyelerin takdiriyle geldikleri sendika yönetiminde öncelikli görevlerinin, çalışanların ve halkın can ve mal güvenliğini korumak olduğunu belirtti.
Sendika Başkanı Tuğcu’nun dün akşam Kurumdan iki yöneticiyle telefon görüşmesi yaptığını anlatan Peksever, Tuğcu’ya, “herhangi bir karar almadık o yüzden grevinizi kaldırın” denildiğini, Tuğcu’nun ise yazılı taahhüt ve görüşme masası talep ettiğini aktardı.
Peksever, “Mağduriyeti çözmek niyetindeyseler, oturup uzlaşırız, iş güvenliğini sağlarız ve çalışanlarımız güvenlik içinde halkımıza hizmet verir, mağduriyetleri giderir.” dedi.
Hüseyin Peksever, vatandaşlara dayanışmaları nedeniyle teşekkür ederek, yaşadıkları mağduriyetten dolayı ise siyasiler adına özür diledi.
Kıbrıs Türk Kamu, Ulaştırma, Haberleşme, Bilişim Teknolojileri ve Telekomünikasyon Çalışanları Sendikası (TEL-SEN) Başkanı Hakan Üredi ise, daire ve kurumlarda çok elzem ihtiyaçlar olduğunu ve bunların çözülmesi gerektiğini belirtti.
Üredi, liyakatin işin ehli olan insanlara işin teslim edilmesi olduğuna da dikkat çekti.
-El-Sen’e destek
Öte yandan Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, bazı CTP’li milletvekilleri, sendika ve birlik başkanları da, Genel Müdürlük önünde toplanan çalışanların yanına gelerek, destek belirtti.
































































































































































































