Terörle mücadele vize için pazarlık konusu olamaz

ads ads ads ads
11/05/2016

ads

Ozan Ceyhun Ozan Ceyhun


Son günlerde Avrupa Parlamentosu'ndan bazı haddini aşan açıklamalar yapılmakta.

Türkiye raportörü Kati Piri bu görevini daha çok “Türkiye karşıtlığı” olarak algılıyor olmalıki AB Komisyonu'nun tüm AB ülkelerine yönelik “Türkiye'ye uygulanmakta olan vizenin kaldırılması” tavsiyesine karşı garip bir açıklama yapma ihtiyacı duydu. PKK terör örgütü destekçisi ve “borazanı” HDP ile olan yakın ilişkileri onun gerçekleri görmesini de engelliyor olmalıki “vize” ve “terörle mücadele” konularını birbirine karıştırdı.

Sadece o da değil. Bazı başka AP milletvekilleri de hadlerini aşarak Türkiye'ye “şantaj yapmaya” kalktılar. Bu da onların aslında gerçek yüzlerinin teşhir olması açısından yararlı oldu diyebiliriz.

İlk önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik olarak uygulanmakta olan “vizenin” aslında büyük bir haksızlık olduğu gerçeğini “çok konuşan” ama “konudan habersiz olan” bazı milletvekillerine hatırlatmakta yarar var. Avrupa Birliği Komisyonu hazırladığı raporda, AB Konseyine ve AP'ye “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizeyi kaldırın” tavsiyesinde bulundu .

Hadlerini aşan bazı AP milletvekillerine özellikle belirtmekte yarar var: “Bu bir lütuf değil! Aslında tüm AB değerleriyle ve insan haklarıyla çelişen çirkin bir çifte standart! AB “vize muafiyeti” ile kendi neden olduğu büyük bir haksızlığı yani kendi “ayıbını” ortadan kaldırıyor.

O nedenle Avrupa Birliği bunu yaparken AP'de “çapsızlıklarını” çok iyi bildiğimiz bazı milletvekilleri “ukalalık” ederek kendi “ayıplarının” bertaraf edilmesini Türkiye'nin başına kakmasın!

Aday olmayan ülkelerin vatandaşlarına bile vize serbestisi getiren AB yıllardır haksız bir uygulamaya neden olmaktaydı. Soruyorum size: “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ne eksiği var?” Fazlası var, eksiği yok! Bunu en iyi bilen de aslında AB! Vize haksızlığı sürdürülürken AB Komisyonu her yıl kaleme aldığı Türkiye İlerleme Raporlarında “Türkiye ekonomisini övmekte” değil miydi? AB üyesi ülkelerin bir çoğu ekonomik krizlerle boğuşurken Türkiye ekonomisinin bu tür sorunları olmadı ve hala da yok. Türkiye bir çok AB ülkesinden çok daha fazla ekonomik istikrara sahip bir ülke.

Günümüzde Türk vatandaşlarının “vize muafiyeti” sonrası bunu istismar edip ülkelerini terk edip her hangi bir AB ülkesinde yaşamaya kalkmaları için gerçekten “enayi” olmaları lazım. Türkiye'de sahip oldukları yaşam düzeyini ve refahı, AB ülkelerinde yaşanmakta olan işsizlik, geleceğe yönelik perspektifsizlik ile niye değişsinler?

“Vize kalkarsa, Türkiye'den akın akın insanlar gelir” gibi saçma tezleri ileri sürenler bilmiyorsa biz bilgilendirelim. Günümüzde AB ülkelerinde geleceklerini pek “parlak” görmeyen Türk gençleri Türkiye'ye dönmekteler! Çünkü Türkiye onlar için çok daha cazip bir ülke konumunda!

Kalkıp da bu koşullarda Türkiye'ye “şantaj” yapmak en başta bu hadsizliği dile getirenlerin ülkelerine ve AB'ye zarar verir.

Son günlerde ”Yok efendim, ama bu beş şart, illa o iki şart” tarzı laflar eden bazı AP milletvekillerine bir çift sözümüz var: “69 şartı tamamen yerine getiren bir ülkeye böyle laflar söylemek adil değildir. Ne yapıyorsunuz ki?Kusura bakmayın da bir vizeyi kaldırıyorsunuz.”

AB üyeliği konusunda Türkiye ile olan ilişkiniz de adil değil! En önemli fasılların kapanış kriterlerini yerine getirmeyen ülkeleri, AB'ye tam üye yaptınız. Hala o ülkelerden iki tanesi o kapanış kriterlerini yerine getirmedi! Üstelik kaç yıl oldu bu ülkeler üye olalı!

AP'de oylamayı bir şantaj olarak kullanabileceğini sananların haberi olsun: Türkiye'nin sabrı taşıyor. Her gün teröre şehitler veren bir ülkenin vatandaşları terörle mücadeleyi bir vizesiz seyahat uğruna feda etmezler! Ama eğer AP'de Türkiye ve AB arasındaki sığınmacılar ile ilgili anlaşmayı bu şekilde sabote etmek isteyenler varsa, anlaşma bozulduktan sonra gelecek olan sığınmacıları artık evlerinin hangi odasında ağarlarlar bu kendilerinin sorunu olacak.

Hafta sonu Türkiye Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu konuda 78 milyon Türkiye vatandaşının hislerine tercüman olarak "Türkiye gibi bir ülkeye böyle muamele yapılmaz. Dün AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı vardı ama görmek istemiyor. Bugün AB'nin Türkiye'ye daha fazla ihtiyacı var, görmek durumunda kaldı. Biz onlara diyoruz ki “Yarın Türkiye'ye daha fazla ihtiyaç duyacaksınız.” Biz de AB'ye ihtiyaç duyduk, bugün de duyuyoruz, yarın da duyacağız. Biz bunu saklamıyoruz, gurur meselesi yapmıyoruz. Neticede uluslararası ilişkilerde karşılıklı çıkar var. O yüzden siz de Türkiye'yi geçici ortak olarak görmeyin, stratejik ortak olarak görün yani bizim gibi bakın. Biz AB üyelik sürecimize stratejik bir noktadan bakıyoruz ve AB'yi çifte standarttan uzak durmaya davet ediyoruz. AB'yi, Avrupa'yı iyi bilen bir arkadaşınız olarak bunu söylüyorum. Strazburg'ta Avrupa Parlamenterler Konseyi'nde 47 ülkenin meclis başkanlığını yapmış bir kişi olarak bunu söylüyorum, çifte standarttan uzak duracaksınız." deme ihtiyacı duymakta.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan haklı olarak “Ülkemizin göçmenler konusunda fedakarlığını görmezden gelenler birkaç yüz göçmen yüzünden kapılarını kapattılar. Bombalar kendi topraklarında patlayınca demokrasiyi de özgürlükleri de rafa kaldıracak hale geldiler. Vize konusunda, Türkiye'ye terörle mücadele yasasını değiştirin diyenler, Avrupa Parlamentosu yanında açılan terörist çadırını kaldırsınlar." şeklinde sitem ederken tüm Türkiye'de onunla aynı düşünceye sahip.

Tekrar ediyoruz! Türkiye'nin insanları her gün PKK terör örgütü tarafından katledilen yakınlarının cenazelerini kaldırırken bazı “ne dediğini bilmeyen” AP milletvekilleri kalkıp da onlara “terörle mücadele etmeyin, yoksa vize uygulaması devam eder” tarzı densizlikler yaparlarsa Türkiye insanının onurlu cevabı “alın vizenizi başınıza çalın” şeklinde sert olur.

Ve eğer AB sığınmacılar konusunda anlaşmayı bir kaç “haddini bilmeyen” milletvekili için feda ederse bu durumun faturasını da AB hükümetleri öderler!

Hatırlatmakta yarar var! 

11/05/2016 09:01
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ozan ceyhun
MANŞETLER

HK Ozan Ceyhun

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.