Yerel yönetimsizlik

ads ads ads ads
10/05/2014

ads

Cem Kar Cem Kar


Dün Arabahmet Kültür Merkezi’nde Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) bünyesinde hizmet veren Girne Araştırma Enstitüsü’nün (GAE), hazırladığı “Belediyeler Memnuniyet Araştırması” anketinin sonuçları açıklandı.

GAE ciddi bir araştırmaya imza atmış; 32 anketör ülke genelinde 691 hanede 801 kişi ile yüz yüze görüşerek veriler toplamış. Anketin yöntemi çok başarılı ancak sonuçları bakımından mevcut belediye yönetimleri için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Zira, araştırma sonuçları öyle bir tabloyu ortaya koyuyor ki, tüm belediyeler hizmet verme konusunda resmen dökülüyor. Öyle ki, ankete katılanların %49’u belediyelerin gelir kaynaklarının yeterli olduğuna inanıyor ve bu gelirlerin belediyeler tarafından yanlış kullanıldığına düşünüyor.

Yani vatandaş diyor ki, “Paramız yok diye boşuna ağlamayın eyy başkanlar. Gelirleriniz yeterli ancak siz bu gelirleri doğru kullanıp hizmet veremiyorsunuz”

Bana göre anketin en çarpıcı sonuçlarından biri hükümetin, yönetimi belediye başkanlarından alma yetkisine sahip olmasıyla ilgili veriler. Bakın ankete katılanların %49’u hükümetlerin, belediye yönetimini görevden alma yetkisine sahip olması gerektiğini, %33’ü ise hükümetin böyle bir yetkiye sahip olmaması gerektiği görüşünde birleşiyor. Bana göre hiçte azımsanmayacak bir oran; Halkın belediye başkanı olarak seçtiği kişinin, hükümet tarafından görevden alınmasını halkın yüzde ellisi onaylıyor. Fakat işin ilginç yanı belediyeler o kadar başarısız ki, denize düşen yılana sarılır misali vatandaş hükümeti kurtarıcı olarak görebiliyor.

Başka bir sonuç ülkemizde çok tartışılan köylerin belediyelere bağlanmasıyla ilgili. Halkın % 47’si bunu olumlu bulurken, yüzde % 27’si olumsuz görüyor. Bu konu hakkında yapılan tartışmaları hatırlıyorum da, görünen o ki o tartışmalar boşunaymış.

Söz konusu ülkemiz yönetimleri ise istihdam konusu illa ki gündeme gelir. Ankette de bu konu halka sorulmuş. Halkın %48’i belediyelerin gereksiz istihdam yaptığına inanıyorken, %26’sı istihdamların gereksiz olmadığını düşünüyor.

Belediyelerin aldığı ücretler ile verilen hizmet kıyaslamasında ise durum daha da vahim. Bu konuyla ilgili halkın % 5.9’unun dışında vatandaş hizmetlerin fiyatından hiç memnun değil.

Yapılan anketin farklı konularda yine çarpıcı ve düşündürücü sonuçları var. Genele bakılınca anket bir gerçeği yüzümüze tokat gibi çarpıyor; Ankete katılanlar aslında diyor ki, “Yerel yönetimsizlik üst düzeyde ve hizmet diye bir şey yok!”

Sizce var mı?

Bu noktada bana göre mevcut başkanlar ve başkan olmak isteyenler bu anketi edinip iyi incelemeli. İnceledikten sonra takkeyi önlerine koyup uzun uzun düşünmeli ve projelerini buna göre yapmalı...

Haftaya görüşmek üzere...

Lütfen çevrenize dikkat edin, temiz tutun ve lütfen trafikte saygılı olun.



 

10/05/2014 15:33
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Yerel yönetimsizlik, cem kar
MANŞETLER

HK Cem Kar

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.