Japonya'da tepki çeken uygulama!

Japonya’da bir mağaza kadın çalışanlarından regl dönemlerinde rozet takmasını istedi.

ads ads ads ads
28/11/2019

ads
Japonya'da tepki çeken uygulama!

Firma ‘anlayışa teşvik etmek’ istediklerini söyleyerek kendisini savundu ancak kamuoyundan gelen haklı tepki üzerine uygulamayı rafa kaldırdı.

Osaka kentinde bulunan Daimaru Umeda adlı mağaza, diğer çalışanların ve müşterilerin ‘bağ kurabilmesi, anlayışlı davranması’ gerekçesiyle, regl dönemindeki kadın çalışanlarından adet gördüklerini ilan eden bir rozet takmalarını istedi.

Rozette Japonya’da popüler olan ‘Seiri Chan’ adı verilen bir manga karakteri kullanıldı. ‘Bayan Regl’ olarak adlandırılabilecek bu karakter, adet döneminin vücut bulmuş bir halini temsil ediyor ve manganın kadın kahramanını ayda bir kez ziyaret ediyor.

Yönetici: Çok şikâyet aldık

Ancak cinsiyetçi bulunan uygulama hem çalışanların hem de kamuoyunun tepkisini çekti. Bunun üzerine mağaza yönetimi, uygulamayı ‘gözden geçireceklerini’ duyurdu.

Reuters’a konuşan, adını vermeyen bir erkek yönetici, “Halktan çok fazla şikâyet aldık. Bazıları bunun taciz olduğunu söyledi, ki niyetimiz kesinlikle bu değildi. Şu anda planımızı yeniden inceliyoruz” dedi.

Yönetici ayrıca rozet takmanın zorunlu bir uygulama olmadığını belirtti.

Geleneksel bir toplum olan Japonya’da cinsiyet rollerine dair zamanla değişen değerler, iş ve yaşam dengesinin farklılaşması ve işgücünün daralmasıyla, işyerlerinde bu tarz ayrımcı uygulamalar daha görünür hale geliyor.

Daha önce de bazı şirketlerin kadın çalışanlarından ‘gözlük takmamalarını’ istediği belirtilmişti. Buna da  ‘soğuk intiba bırakıyor’, ‘makyaj belli olmuyor’ gibi gerekçeler gösterilmişti.

Bu yıl yapılan bir araştırmada, Japonya’daki her 10 şirketten birinde kadınların topuklu ayakkabı giymesinin zorunlu olduğunu ortaya koymuştu. Japon kadınlar bu zorunluluğa karşı ayaklanmıştı.

28/11/2019 16:13
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Japonya’da, tepki, çeken, uygulama, Bir, HABER, KIBRIS, mağaza, regl, dönemindeki, çalışanlarına, rozet, taktırdı
MANŞETLER

HK ABSÜRD

© 2019 Digihaber Portal Services Ltd. Haber Kıbrıs.