Denenmeyen ne kaldı?

ads ads ads ads
06/04/2016

ads

Bülent Dizdarlı Bülent Dizdarlı


O suçludur, bu suçludur derken Hükümet, Ulusal Birlik Partisi’nin çekilmesi ile düştü. Birçok reform vaadiyle ve buna bağlı büyük bir beklentiyle gerçekleştirilen geniş tabanlı hükümet yerine yenisinin kurulma senaryoları da hemen başladı. Siyasiler hayli kinayeli açıklamalar yaparak, medya mensuplarına bu konuda malzeme verme adetlerini hemen ortaya koymaya başladılar.

Aslında bu senaryolar eskisi kadar halkın ilgisini çekmiyor. Eskiden her yerde fısır fısır bunları konuşulurdu ama şimdilerde kimsenin umurunda değil. Hatta çoğu zaman konu açıldığında ya gülünüp geçiliyor. Çünkü insanımızın bu aşamada ülke siyasetçisinden beklentisi sıfır. Hâl böyle olunca da insan “Peki ama ne yapmalı?” diye düşünmeden kendini alamıyor.

Bana, önümüz de iki seçenek var gibi geliyor:

İlk seçenek erken genel seçimdir. En geç üç-dört ay içine genel seçim planlanabilir. O zamana kadar kurulacak bir geçiş hükümeti ülkenin acil ihtiyaçları için gerekeni yapar. Belki birkaç uzlaşı yasasını da geçirir. Hayatın devam etmesini sağlar. Böyle bir hükümetin hangi formüller içinde kurulacağı meclis içindeki diyaloğa göre oluşturulur.

İkinci seçenek ise bu güne kadar hiç denenmemişi denemektir. Nedir bu? Meclis içindeki parti liderleri bir araya gelir. Hatta bu toplantıya Cumhurbaşkanı da katılır. Kafa kafaya gelir ve halka vaat edilen reformların yapılması için bir teknotrat hükümete bir yıl süre için şans verilir. Parlamento içinden bir vekil başbakan adayı olarak görevlendirilir ve bu kişi uzmanlardan oluşan kabineyi kurar. Bu kabine hızla işe koyulur, hiçbir siyasi kaygı duymadan gerekli düzenlemeleri yapar. Bir yıl sonra da ülkeyi seçime götürür.

Açıkçası bu iki seçenek dışında benim aklıma başka bir yol gelmiyor. Hangisi daha doğru derseniz, onu da bilemiyorum. CTP- UBP hükümeti kurulurken ben çok ümitliydim. Kurulan hükümetin, Meclisteki sandalye sayısının fazlalığı umut pompalamıştı içime. Meğer bu sayının hiç önemi yokmuş. Bunu da deneyerek gördük öğrendik. Gerçi DNA’larının tutmadığını bendeniz, başbakandan aylar önce fark etmiştim ama, böyle bir hükümet modeli denenmese başarısız olabileceklerini de asla bilemezdim. Bu nedenle en azından “iyi ki denenmiş” diyorum. Sanırım pek çok okurum da benimle aynı fikirdedir.

Bazen başarıya ulaşmak için denemek, denemelerden tecrübe kazanmak gerekir. CTP –UBP hükümeti başarısızlıkla sonuçlanan bir deneme olmuştur. Ancak ülke siyasetine getirdiği tecrübenin, başarıya dönüştürülmeye çalışılması dahi ciddi bir kazanım olacaktır.

VE ŞİİR.

Bu hafta “ve şiir” köşemizde Fatoş Avcısoyu Ruso’yu konuk ediyoruz. Şairimiz bu şiirinde (*) olarak işaretlediği dizenin, Abdülkadir Burak’ın “kadın ve şehir” şiirinden aldığını belirmiştir.

ÇIKMAZ SOKAK

-büyübozumu ya da-

I

kuşların uçmayı bıraktığı

ilk mevsimdi

kalabalık boynunda gördüğüm

sabahtı, uyuyordun

II

o kırılgan kekik

e k s i l m e y i anlatıyordu

yaprakça

III

saksı gelip, bahçe döndüğün*

bir cumartesiydi

sabahtı ve çocuktun hala

ANLAYAMADIKLARIM

Almanya’da erkek civcivlerin ekonomik olmadığı tespit edilince, onların toplu halde öldürülmesine karar verildi. Gazetemiz haberine göre “Almanya üretim artığı olarak gördüğü erkek civcivleri imha etmeye devam edecek. Federal Tarım Bakanı Christian Schmidt, CDU/CSU ve SPD'den oluşan koalisyon hükümetinin ilgili kararını savundu ve erkek civcivleri öldürmekten başka çarenin şimdilik kaydıyla bulunmadığını söyledi. ”Erkek oldukları için yumurtlayamıyor gariban civcivler. Et verimlilikleri de çok düşük oluyormuş. Bu nedenle doğar doğmaz makinalara atılıp parçalanıp öldürülüyorlarmış. Neyi anlayamadığımı sorarsanız, burada anlayamadığım iki konu var :

1) Hayvan hakları koruyucuları nerede?

2) Cinsiyet ayırımcılığına karşı durmak sadece insanlar için mi gerekli bir olgudur?

Hadi biri anlasın bakalım …

 

06/04/2016 14:07
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Denenmeyen ne kaldı?, bülent dizdarlı
MANŞETLER

HK Bülent Dizdarlı

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.