Türkiyesiz Kıbrıs Türk Devleti Olamaz!

ads ads ads ads
21/04/2018

ads

Eşref Çetinel Eşref Çetinel


Bizatihi Türkiye’ye karşı olumsuz  tavır koyanlar da Türkiye’yi muhatap aldıklarındandır! Bunun da izahı şudur:  “Türkiye Kıbrıs sorununda da vardır, KKTC’nin siyasi ve ekonomik hayatında da vardır.. Uzatmadan yazmak gerekirse Kıbrıs Türk halkı olarak ne dün ne bugün Türkiye’siz olmadık.  Gelecekte de kendimizi Türkiyesiz düşünmek mümkün olmayacaktır…

EĞER Kıbrıs siyasi sorununu Güney’le değil, önce kendi içimizde çözeceksek Anastasiadis’in değil, Erdoğan’ın ardından koşturacağız!  İster beğenelim ister beğenmeyelim!

Dünyada tek bir devletin bile tanımazken, KKTC’i tanıyan Türkiye karşısında naza niyaza çekilmek, planlı programlı “ekonomik” katkılarıyla parasal yardımlarına burun kıvırmak da her halde haddimiz olmamalıdır..

“TÜRKİYE’ye tavla teslim olmaktan, Yahut ne kadar vardır bilmiyorum ama, devlet itibarımızla iddiamızı Türkiye’ye yedirmekten söz etmiyorum..

Fakat Türkiye’ye yönelik yaklaşımlarda, “muhalefet partisi iken eleştirisel ve akresif olanların; iktidara geldiğinde  sorgusuz sualsiz TC’ye biat politikalarına bürünmeleri sadece “sahtekârlık” değildir!  Mesela “TC-KKTC mali ve ekonomik protokollerinin” de bize zarar vermesine karşın sürekli ertelenmesinie yol açmaktadır!

KISACA Güney’de Rum’la cebelleşirken çok güçlü olmamız gerekirken, bize  o gücü sağlayacak olan  Türkiye’ye karşı da tavır koyuyoruz!                                                    Denilecek ki “haşa!” “Haşa” ise  neden TC-KKTC ilişki ve işbirliğinin yürütülmesinde   hâlâ bir ulusal politika   bütünselliğine  varamadık! O kadar ki dileyen “düşünce özgürlüğü” diyerek Türkiye üzerinden ahkâm kesiyor!

ÖRNEĞİN  Sn. Akıncı masaya “çözüm” için oturacak; sen de sorumsuzca yayınlar, türlü çeşitli gevezeliklerle  “Türkiye’nin askerini alıp gitmesine” varıncaya kadar aklına ne gelirse söyleyeceksin! Ve resmen Sn. Akıncı’yı Kuzey’deki Türk muhalefeti ile Rum liderliğine vurduracaksın!

DİYELİM ve  bir başka gerçeğe mim koyalım. Dışişleri Bakanı Özersay dedi ki geçenlerde, “ambargolar devam ettiği sürece çözüm olmaz..”

Tabi olmaz! Çünkü bizi ekonomik yönden  çökertmek ilk hedefleridir.. Peki ama “Türkiye’ye rağmen mi?” Neden? Dev gibi  ekonomiye sahip TC’nin, 4 yüz elli bin kişilik bir toplumu ayağa kaldırıp  Rum’un karşısına rakip olarak dikmesi çok mu zordur?

Vallahi evet çok zordur! Kolay olsaydı 43 yıl içinde olurdu! Çünkü biz Türkiye’den yararlanmayı istemeyen bir tuhaf  toplum durumuna düştük!

**********

TRAFİK VE ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜM BEKLİYOR.

Yalnız yollarda değil, mahkemelerde de “trafik davaları” başı çekiyorlar!

Hükümet son zamanlarda bu sorunla ilgili   “sonucunu görelim” dediğimiz bir dizi tedbir aldı. Bir tanesi “ehliyet sisteminde değişiklik yapılmasıdır.”  Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan geçen gün Havadis gazetesine yaptığı açıklamada  bu konuda kısaca şunları söyledi:

“Bakanlar kuruluna genelge yollayacağız. ve  AB üyesi ülkeler, TC, İsviçre, ABD ülkeleri, Kanada, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda dışında kalan ülkelerden öğrenim veya çalışma amacıyla gelen kişilerin sorgusuz sualsiz “ehliyet çevirme” işlemlerini durduracağız! Bu kişiler artık ehliyet çeviremeyecek!..”

Henüz karara bağlanmayan genelgenin bu haber kısmını okurken, “aman Sn. Bakan” dedim içimden, yapmayın, bu sizinkine “insan ve ırk ayırımcılığı” denir. Yani adlarını saydığınız ülkelerin insanları KKTC’de araba kullanmaya müsait  medeni insanlardır da Afrika’dan, “Uzadoğu’dan gelenler mi “namüsaittirler!”

Hayır! Canımızı yaksalar,  (ki benim çok canımı sıkıyorlar) bu insanlar bizim  üniversitelerimizin öğrencileridirler.. Yada inşaatlarda, şurada burada çalışan işçilerimizdirler! Yani şimdi biz  bu insanların  bir yandan emeklerini sömürüp memlekette harcadıkları paraları cebellu ederken, öte yandan AB ülkeleri insanlarıyla kıyasa sokup, “siz KKTC’de  asla araba kullanamazsınız mı   diyorsunuz?   Bu nasıl Hukuk devleti?

Bu sorunun kimseyi rencide etmeyecek    bir başka çözümü olmalıdır, onu bulmak gerekir.                                                                                                  ****

ULAŞIM sorunu ve   trafik’ten başlamışken devam edeyim: Sn. Bakan bugünkü “trafik sorunuyla keşmekeşinden elbette siz sorumlu değilsiniz. Hatta elinizde sihirli değnek de olsa  “çarpıklıklar” düzeltilemeyecek   duruma geldi! Mesela artık apartmanları yıkıp yol yapamazsınız! Oysa çoğalan arabalar nedeniyle yollar yetersiz kalmakta, trafik tıkanmakta, kazaların çoğu da bu nedenle olmaktadır!”

Tek çare “mevcutlarına” aldırmadan,  “Lefkoşa, Mağusa ve Girne’yi trafik sorunundan kurtaracak yeni planların   oluşturulmasıdır! “Trafiğin ve çevrenin iyileştirilmesini”  gözetecek böyle bir karar alınırsa, her üç kentte de yeniden “şehir planlamaları oluşturana kadar  yeni inşaatlar için izin verilmemelidir.” Çünkü Artık kentlerde mahalle çocuklarının oynayacağı, insanların  soluk alacağı bir karışlık toprak, bir parçacık  açık alan kalmadı.. Bari “kalanları” kurtarın…

**********

(KISACA TAKILDIĞIM) DÖVİZ VURGUNUNA TEDBİRLER!

Ne zaman parayla oynamaya kalkılsa, aklıma Rahmetlik Ecevit’in Maliye Bakanı Ziya Müezzinoğu gelir!

       1974’ün sonunda “Rum’un parasını rezil rüsva edeceğim” diyerek, bir gecede 1 Kıbrıs Lirasını 36 TL yapıp canımıza okuduydu!

O yıllardan beridir   bizim olmayan paranın döviz karşısındaki düşüşüyle oynuyoruz! (Hiç yükselmedi çünkü!) Ve yıllardan beridir bu oynak paramızı zapturapt altına alacak fiskelik tedbir de getiremedik! Üstelik  kendimizi Singapur yahut Honk Kong hayallerinde görürken!

HENÜZ ekonomistler işinsanları  yorumlarını yapmadılar ama bakıyoruz  hükümet bazı ithal ürünlerinin gümrüklerini döviz karşısında sabitleyerek, “falan” tedbirler alıyor…

Ben paradan anlamam! Anlamadığım cebimden bellidir! Ancak “bizim olmayan hiçbir şeyle para da dahil oynanmaması gerektiğini bilirim, Ziya Müezzinoğlu’dan beridir bu konuda korku içindeyim!

Bu nedenle alınan  tedbirleri de ihtiyatla karşılıyorum, inşallah şirket iflasları görülmez..

21/04/2018 12:12
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Türkiyesiz Kıbrıs Türk Devleti Olamaz!, Eşref Çetinel
MANŞETLER

HK Eşref Çetinel

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.