Yarım asırdır güncelliğini koruyan cinayet

ads ads ads ads
25/04/2012

ads

Hasan Hastürer Hasan Hastürer


Ayhan Hikmet’in öldürüldüğü evi dün gezdim.

Öldürüldüğü odada şimdi genç bir Hataylı çift yaşıyor. Bir duvarla alt ve üst kat ayrıldı. Alt katta da bir başka Hataylı aile var. 23 Nisan 1962 akşamı öldürüldüğü evde 24 Nisan 1962 günü Ayhan Hikmet’in cansız bedeni yıkanıp defin için hazırlandı. O odayı da kardeşi Aydın Hikmet gösterip o gün hissettiklerini anlattı.



Ayhan Hikmet ve Muzaffer Gürkan...

İki Kıbrıslı Türk avukat...

23 Nisan 1962 akşamı önce Muzaffer Gürkan vurularak öldürüldü evine girerken...

Mücadele arkadaşı Ayhan Hikmet ise saatler gece yarısına yaklaşırken Karababa Sokak’ta yedi numaralı evlerinin üst katındaki yatak odasında eşi Seniha Hikmet’in gözleri önünde vurularak öldürüldü...

***

Olayın üzerinde tam yarım asır geçti.

Kıbrıs Türk toplumunda siyasi cinayet denildiği zaman ilk akla gelen Ayhan Hikmet ve Muzaffer Gürkan olur genelde...

Hiç kuşkusuz 1958’lerde öldürülen insanlarımız unutulmaz...

Kutlu Adalı da hep anımsanır...

***

Önceki gün Şinasi Başaran’la konuştum.

Şinasi Başaran, Ayhan Hikmet’in öldürülmesinden çok kısa bir zaman sonra daha polis olay yerine gelmeden, Karababa’daki eve gidip Ayhan Hikmet’in cansız bedenini görüntüleyen kişi.

O zaman genç bir gazeteciydi... Şimdi yetmişinde...

Şinasi Başaran olay gecesini özetle şöyle aktardı: “O akşam Halkın Sesi’ndeydim. Bir yerlere gideceğim için şık giyinmiştim. Gece yarısına doğru telefon çaldı, arayanı Dr. Küçük sandım. O değildi. Sadrettin diye bir polisti. Cumhurbaşkanı Muavinliği’nde görevli... Polisin telsizinden Karababa’da birini vurduklarını bana aktardı. Karababa’yı ve Ayhan Hikmet’in orada kaldığını biliyordum. Bir süredir vurulacaklarına dair söylentiler de var olduğu için bisikletle doğru oraya gittim. Kapı açıktı, üst kattan bir kadın çığlığı geliyordu. Merdivenlerden yukarı çıktım. Ayhan Hikmet cansız yatıyordu, fotoğraflarını çektim. Çıkarken kapıda polis kumandanı Niyazi Gumadan ve Kemal Nami ile karşılaştım... Yanlarında bir de Rum polis komutanı vardı. Rum, ayrılmama engel olmak istedi. Niyazi gumandan, “Git” dedi. Oradan ayrıldım Foto Sport’ta filmleri yıkayıp, fotoğrafları basıp, Dr. Küçük’e gittim. Haberi Halkın Sesi’nde yayımlayıp yayımlamayacağımı sordum. “Biz yayımlamayacağız, kim yayımlarsa yayımlasın” diye yanıt verdi.

Eve gittim. Gecenin o çok geç saatinde Mahi Gazetesi’ni yayımlayan Nikos Samson gelip benden Ayhan Hikmet’in fotoğraflarını istedi. Fotoğraf yoktu ısrar edince filmi verdim.”

O noktada böylesi önemli filmi neden verdiğini de sordum... Şinasi Başaran, “Aramız çok iyiydi. Daha sonra ben de onun iyiliğini gördüm” dedi.

Şinasi Başaran’ın söyledikleri daha çok... Ancak burada kesmek isterim.

***

Dün Ayhan Hikmet’in Karababa Mahallesi’nde öldürüldüğü eve kardeşi Aydın Hikmet’le gittim.

Ayhan Hikmet, 1931, kardeşi Aydın Hikmet ise 1941 doğumlu...

Olayı bir de Aydın Hikmet’ten dinledim.

O akşam Faiz Kaymak, Ayhan Hikmet’in evinde misafirdi. Faiz Kaymak ayrıldıktan sonra Ayhan Hikmet, eşiyle yattı. İlginç olan Muzaffer Gürkan’ın öldürüldüğünden haberleri olmadı.

Gece yarısına doğru iki katil eve girip, yatak odasına kadar girdi.

Ayhan Hikmet’in eşinin gözleri önünde vurup soğukkanlı bir şekilde evden ayrıldılar.

Seniha Hikmet, batıya bakan iki pencereden kuzeye yakın olanından yardım için çığlıklar attı. Bu arada iki katilin evden çıktıktan sonra kuzeye, Zafer Sineması’na doğru yürüdüklerine tanık oldu. İki katilden birinin ayağı aksaktı yani topallayarak yürüyordu.

***

Şinasi Başaran’ın görüntü almasından sonra polisler eve geldi.

Aydın Hikmet, Haydarpaşa Sokağı’ndaki evinden uyandırılıp olay yerine geldiği zaman üst kata, cinayetin işlendiği yere ulaşması polis tarafından engellendi.

***

Olaydan sonra eşi ve iki çocuğu Haydarpaşa Sokak’taki ailenin bir başka evine taşındı. Ancak Aydın Hikmet’in aktarımıyla, “Ayhan’ı vuranlar karısını da rahat bırakmadığı için sonunda iki çocuğunu da yanına alıp Rum kesimine geçti.”

***

Ayhan Hikmet ve Muzaffer Gürkan’ın öldürülmesiyle ilgili çok şey yazılıp söyleniyor.

Aydın Hikmet, abisi Ayhan Hikmet’in mücadele insanı olduğuna vurgu yaptıktan sonra şunları söyledi: “Ayhan Hikmet, Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu’nda da önemli etkili görevler yaptı. Faiz Kaymak’la birlikteydi. Kıbrıs Türk toplumunda liderlik hesaplaşmasında Faiz Kaymak’la hareket etti. Hatta Dr. Küçük ve Rauf Denktaş, yanlarına Osman Örek’ten önce Ayhan Hikmet’i almak istediler. Ancak Ayhan Hikmet, onlarla olmadı. Cumhuriyet döneminde de muhalefeti tercih etti. Tehdit ediliyordu. Ayhan Hikmet ve Muzaffer Gürkan’ın Rumlar tarafından öldürüldüğünü yaymaya da çalışırlar. Buna kimse inanmaz. Ayhan Hikmet ve Muzaffer Gürkan’ı Rumlar öldürmüş olsaydı bugün hala saldıranlar saldırmazdı.”

***

Ayhan Hikmet’in öldürüldüğü evi dün gezdim.

Öldürüldüğü odada şimdi genç bir Hataylı çift yaşıyor. Bir duvarla alt ve üst kat ayrıldı. Alt katta da bir başka Hataylı aile var. 23 Nisan 1962 akşamı öldürüldüğü evde 24 Nisan 1962 günü Ayhan Hikmet’in cansız bedeni yıkanıp defin için hazırlandı. O odayı da kardeşi Aydın Hikmet gösterip o gün hissettiklerini anlattı.

Günün sözü:

İnsanlık, gelip geçici güçlerden daha fazla kalıcıdır

 

25/04/2012 09:02
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Hasan Hastürer
MANŞETLER

HK Hasan Hastürer

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.