Anastasiades sonunda itiraf etti

‘Siyasi eşitliğe hayır’ diyen bir anlayışla bir asır daha koşullar değişmeden masa etrafında otursanız, yine farklı bir yere varamazsınız.

ads ads ads ads
07/11/2018

ads

Mete Tümerkan Mete Tümerkan


Rum lider Nikos Anastasiades bir kez daha bizi şaşırtmadı.

Anastasiades düzenlediği basın toplantısı ile Kıbrıslı Türklerle hiçbir şeyi paylaşmak istemediğini net bir şekilde ortaya koydu. Ne yönetimi ne de adanın zenginliklerini...

Rum Lider Anastasiades düzenlediği basın toplantısında Kıbrıslı Türklerin kararlara etkin katılımına karşı olduğunu söyledi. BM parametreleri arasında yer alan en temel unsurlardan biri olan ‘Siyasi eşitlik’ kavramını kabul edemeyeceğini ortaya koydu.

Siyasi eşitliği ortadan kaldırmak için ‘Adem-i Merkeziyet’ yaklaşımını gündeme taşıdığını anlattı.

Aslında söyledikleri ile federasyon fikrine ne kadar uzak olduğunu herkesin gözünün içine soktu.

Kıbrıslı Türklerin güvenlik endişelerini ciddiye almadığını bir kez daha söyledikleri ile teyit etti.

Güvenlik ve garantilerle ilgili istekleri ortadan kaldırmak için yaptıklarını anlattı.

Sıfır asker ve sıfır garanti ısrarını tekrarladı.

Adanın doğal zenginliklerini paylaşma niyetinde olmadığının bir kez daha altını çizdi.

Federal bir çözümün adil bir paylaşım ile mümkün olabileceği gerçeği ortadayken, Anastasiades basın toplantısında söyledikleri ile Kıbrıslı Türklerle ne yönetimi, ne de adanın doğal zenginliklerini paylaşma niyeti olduğunu herkese gösterdi.

Yani aslında federal bir çözüme karşı olduğunu...

Anastasiades, yarım asrı aşan bir zamandır devam eden Kıbrıs müzakerelerinin neden hep başarısızlıkla sonuçlandığını bizlere anlatmış oldu.

Niyeti federal çözüm olmayan Rum Liderliği ile federal bir çözüme bugüne kadar ulaşılamamasından daha doğal birşey olamaz.

‘Siyasi eşitliğe hayır’ diyen bir anlayışla bir asır daha koşullar değişmeden masa etrafında otursanız, yine farklı bir yere varamazsınız.

Ortaklık kuracağı tarafla yönetimi ve zenginliği paylaşma niyeti olmayan, ona söz söyleme hakkı vermemekte kararlı olan bir anlayışla bir yere varılması mümkün değildir.

Aslında işin özeti budur!.

Anastasiades söyledikleri ile Crans Montana’da işi terse sokanın, süreci çökertenin kendileri olduğunu da böylece itiraf etmiş oldu.

Orada sürecin çökmesine neden olan meselenin garantiler değil, paylaşım konusundaki Rum isteksizliği olduğunu gözler önüne serdi.

Rum tarafının müdahale hakkını bahane ederek süreci berhava ettiğini kendi ağzıyla söyledi.

Özetle Anastasiades söyledikleri ile, mevcut koşullarda bir zihniyet değişimi olmadan Kıbrıs konusunda bir şey olmayacağı yaklaşımlarının doğru olduğunu ortaya koydu.

Kıbrıs sorunu konusunda hassas olan ve çözüm isteyen çevrelere de, söyledikleri ile bugüne kadar denenmiş yöntemlerle bu işin neden hep başarısızlıkla sonuçlandığını net bir şekilde anlatmış oldu.

Anastasiades bununla da kalmadı, soruna taraf tüm kesimlere Kıbrıs sorununa çözümün ancak yeni yaklaşım ve fikirlerle bulunabileceği mesajını verdi.

Kısacası federal çözümün bugüne kadar neden olmadığını ve kimin tarafından engellendiğini gözler önüne serdi.

Anastasiades’in bu söylediklerinden sonra adada herkes tarafından sürdürülemez olarak nitelendirilen statükonun değişmesinin bundan sonra atılacak farklı ve sonuç getirici adımlara bağlı olduğu gerçeği de böylece ortaya çıktı.

Fazla söze gerek yok...

07/11/2018 15:16
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: mete tümerkan, nikos anastasiadis, Mustafa akıncı, Kıbrıs müzakereleri
MANŞETLER

HK Mete Tümerkan

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.